logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan a választások végeredménye, hárommillió szavazattal kétharmados többsége lesz a Fidesz–KDNP-nek az Országgyűlésben

| Szerző: hirado.hu
A Fidesz-KDNP listája több mint hárommillió szavazatot kapott, ilyenre korábban nem volt példa, és ezzel 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben, ami újra kétharmados többséget jelent, sorozatban negyedszer – közölte az M1 Híradó.

Az új Országgyűlésben 135 képviselője lesz a kormánypártoknak, 57 a baloldali összefogásnak, hat a Mi Hazánk mozgalomnak, és ugyanúgy, ahogy négy éve, ismét mandátumot szerzett a magyarországi németek képviselője.

133 mandátum kell a kétharmados többséghez, ahogy az a vasárnapi előzetes eredmények alapján várható volt, ezt ismét – sorozatban negyedszer is – teljesítette a Fidesz és a KDNP, hiszen 135 kormánypárti politikus jutott be.

Kapcsolódó tartalom

Egy olyan választókerület volt, ahol megfordult az állás. Budapesten a 13. választókerületben, ami a 16. kerületnek felel meg, Szatmáry Kristóf vezetett 38 szavazattal, de Vajda Zoltán ledolgozta a hátrányát, és végül 468 szavazattal nyert. Ez azt jelenti, hogy a 18 budapesti választókerületből 17-et begyűjtött a baloldal.

A lényegen azonban ez nem változtat: mivel Budapesten kívül mindössze két helyen nyert a baloldali jelölt – az egyik pécsi, illetve az egyik szegedi választókerületben – így összesen 19 egyéni mandátumot szereztek. A Mi Hazánk egyet sem, a Fidesz-KDNP pedig 87-et, vagyis újra narancssárga lett Magyarország térképe, egy nagyobb kékes folttal középen és két kisebbel Baranyában, illetve Csongrád-Csanád megyében.

Végül nézzük az országos listákat: a levélszavazatokkal együtt 54 százalék feletti eredménnyel zárt a Fidesz-KDNP, több mint 3 millió 50 ezer szavazattal. Mindkettő történelmi rekord.

A baloldali lista eredménye minden előzetes várakozást alulmúlt, a listás szvazatok 34 százalékát kapta a hat baloldali párt.

És 5,89 százalékos eredménnyel – tulajdonképpen – magabiztosan teljesítette a bejutási szintet a Mi hazánk Mozgalom, így saját frakciót alakíthat az új Országgyűlésben.

A feldolgozottság hivatalosan 100%.

Ajánljuk még