logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány Ferenc: Ha még több Gyurcsány lesz, az meghozhatja a sikert

| Szerző: hirado.hu
Már az előválasztás második fordulójában eldőlt a 2022-es parlamenti választás – így látja Gyurcsány Ferenc. Szerinte akkor nyerhettek volna, ha a felesége, Dobrev Klára lett volna a miniszterelnök-jelölt, de Márki-Zay Péterrel esély sem volt a baloldali győzelemre. Azt mondta a DK elnöke, hogy nem adja fel, küzd tovább. Azt is megüzente Gyurcsány Ferenc, hogy szerinte hogyan kellene folytatnia az ellenzéknek: küzdjenek, „legyenek Gyurcsányok”, mert ha még több Gyurcsány lesz, az meghozhatja a sikert – közölte az M1 Híradó.

Öncsonkítást követne el a baloldal, ha feladná az eszközeit – Gyurcsány Ferenc szerint ezzel lenne egyenértékű, ha a mandátumot szerző politikusok bojkottálnák a parlamenti munkát. A DK elnöke szombaton saját pártját hívta értékelő tanácskozásra.

Közösségi oldalán élőben közvetítették Gyurcsány Ferenc beszédét, aki több mint egy órás monológban ezúttal is a teljes baloldalnak üzent: a „modern kor emelkedett lelkű politikai trubadúrjai javasolnak itt mindenfajta dolgot, erkölcsi megfontolásból” – mondta. Hozzátette: „Elmondom, hogy én hogyan látom.”

Gyurcsány Ferenc mostani beszédében egy vezetettebb összefogást javasolt a jövőre nézve. Szerinte a választást részben azért is vesztették el, mert ennek megteremtését a hódmezővásárhelyi polgármesterre hagyták.

Hölgyeim és uraim olyan a földön nincsen, hogy egy alapvetően baloldali politikai centrumú közösség magának jobboldali jelöltet választ. Ez az önazonosságnak a megtagadása, az identitás feladása, ez a választók lelkének, álmának az elárulása. Ilyen nincs” – mondta.

Gyurcsány Ferenc azzal folytatta, hogy szerinte Márki-Zay Péter mögül hiányzott a párt- és a politikai háttér is. „Választunk egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akinek egy, azaz egy mandátuma lenne a parlamentben és nincsen mögötte szervezett politikai parlamenti háttér. Mi ez? Ez olyan, mint hogyha egy toronyházat egy darab 10×10 centiméteres fahusángra akarnánk felépíteni, mint alapra. Ilyen nincs!” – vélte a DK elnöke.

A baloldal vereségének okait elemezve Gyurcsány Ferenc végül határozott következtetést vont le: „Dobrev Klárával győztünk volna”.

Miután egyetlen esélyesként saját feleségét, Dobrev Klárát nevezte meg, Gyurcsány Ferenc beszéde egy pontján önmagára terelte a szót: „Kora tavasszal, miután már elnyílott a hóvirág, mi több, a nárciszok is most már utat engednek más növényeknek, de még mielőtt a rózsaszínbe váló cseresznyefaültetvények felidézik bennünk az élet örömének határtalanságát, e kettő között tavasszal a tavaszi eső közepette, megjelenik a gyurcsányozás”.

Gyurcsány Ferenc bevallotta, hogy megfontolta, de el is vetette annak a lehetőségét, hogy hátralépjen a politikától. Sőt! Szerinte mostantól a baloldalon mindenkinek gyurcsányabbnak kellene lennie: „Azt mondom, hogy ne védekezzetek! Mást ajánlok: akarjatok Gyurcsányok lenni! Higgyétek el, a politikában többre megyünk ezzel, legalábbis a mi oldalunkon”.

A legyetek gyurcsányok fordulatot ezután többféle verzióban is megismételte: „Szóval azt mondom, hogy je suis Gyurcsány!” Néhány mondattal később újra a teljes baloldalnak üzent és arra jutott: tulajdonképpen mindegy, hogy valaki akar-e Gyurcsány lenni. „Mindegy, hogy mit gondoltok! És ezt mondom mindazoknak, akik menekülnek a gyurcsányozás elől. Akik a maguk politikai tevékenységét, identitását, programját abból vezetik le, hogy nem akarnak Gyurcsány lenni. Elkéstetek fiúk. Azok vagytok!”

Gyurcsány választási értékelése: ő maga mondja meg, hogyan folytassa majd az ellenzék – a DK elnökének beszédét így foglalta össze az Origo. A portál szerint Gyurcsány Ferenc lényegét tekintve arról beszélt, hogy majd megmondja, mi legyen az ellenzékkel, mennyire együtt és mennyire külön folytassák a pártok. Az Origo hozzáteszi: Gyurcsány Ferenc azt is egyértelműen körülírta, hogy csak ő alkalmas vezetőnek a baloldalon.

Ajánljuk még