logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyosan veszélyeztetett fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban - FOTÓK

Kéktorkú arák (Ara glaucogularis) keltek ki a Szegedi Vadasparkban, a rendkívül ritka dél-amerikai papagájfaj két fiókáját hamarosan a látogatók is megfigyelhetik – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A Szegedi Vadasparkba 2014-ben érkezett egy pár az egyik leginkább veszélyeztetett madárfajból egy izraeli állatkertből. A közelmúltban kikelt két fióka, ám sajnos a szülők még nem nevelték első fészekaljukat, így közbe kellett avatkozni, és egy gondozó vette pártfogásába a madarakat, melyek szépen cseperednek.

A kéktorkú ara az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön, vadon legfeljebb háromszáz kifejlett egyede él a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint. Európa állatkertjei fajmentő tenyészprogram keretében próbálják megőrizni a kihalással fenyegetett papagájt, melyhez a hazai intézmények közül elsőként csatlakozott a Szegedi Vadaspark. A program sikerét mutatja, hogy immár csaknem 160 kéktorkú arát nevelnek a kontinens állatkertjeiben.

Bolívia északi részén él a viszonylag kisméretű – 85 centiméteres testhosszú, egyméteres szárnyfesztávú, egy kilogramm körüli tömegű – kéktorkú ara. Erdőkben, fás szavannákon, ültetvényeken fordul elő, többnyire víz közelében. Nappal aktív, leginkább pálmák termésével, magokkal, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik, időnként kiegészítve az étrendjét rovarokkal és lárvákkal.

A kéktorkú arák monogám párokban élnek, évente egyszer költenek egy-három tojást. Az őszi hónapokban pálmafák üregeiben kotlanak, a fiókák négy hét alatt kelnek ki.

A múlt században még leginkább az illegális vadbefogás és állatcsempészet veszélyeztette, jelenleg az élőhelyének pusztulása, többek között az élelemre és költésre alkalmas fák kivágása jelenti a fő problémát, mivel az egyre csökkenő területen felerősödik a hasonló fészkelési helyre igényt tartó fajok versenye.

Ajánljuk még