logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megmutatunk négy körzetet, ahol megfordulhat az állás

| Szerző: hirado.hu
Megkezdődött péntek reggel a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási irodáknak. A végleges eredményekre még szombat délutánig várnunk kell. Mutatjuk azt a négy választókerületet, ahol kisebb a különbség 1000 szavazatnál az első és a második helyezett között.

 

Jelen állás szerint a Fidesz–KDNP 88, míg az Egységben Magyarországért 18 egyéni választókerületi mandátumhoz jutott a 106 választókerületben. Az eredmény azonban még nem végleges.

(forrás: valasztas.hu)

Van ahol nagyon kevés a különbség, ezeken a helyeken lényegében bármelyik fél felé billenhet a mérleg nyelve. Érdekesség, hogy a négyből kettőben az ellenzék, míg a másik kettőben a kormánypárti jelölt vezet.

Baranya megye 01. számú egyéni választókerület (Pécs)

  • Az első helyen Mellár Tamás (Egységben Magyarországért) áll a szavazatok 43,07 százalékával.

  • A második Kővári János (Fidesz–KDNP) 42,55 százalékkal.

A feldolgozottság 98,88 százalék.

Budapest 13. számú egyéni választókerület (Budapest XVI. kerület)

  • Az első helyen Szatmáry Kristóf (Fidesz–KDNP) áll a szavazatok 45,06 százalékával.

  • A második Vajda Zoltán (Egységben Magyarországért) 44,99 százalékkal.

A feldolgozottság 98,63 százalék.

Budapest 14. számú egyéni választókerület (Budapest XVII. kerület)

  • Az első helyen Dunai Mónika (Fidesz–KDNP) áll a szavazatok 44,98 százalékával.

  • A második Szilágyi György (Egységben Magyarországért) 43,58 százalékkal.

A feldolgozottság 98,8 százalék.

Budapest 15. számú egyéni választókerület (Budapest XVIII. kerület)

  • Az első helyen Kunhalmi Ágnes (Egységben Magyarországért) áll a szavazatok 44,31 százalékával.

  • A második Lévai István Zoltán (Fidesz–KDNP) 43,5 százalékkal.

A feldolgozottság 98,68 százalék.


A múlt vasárnapi országgyűlési választáson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ehhez előbb azokat a Nemzeti Választási Irodához (NVI) szállították hétfőn, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat csütörtök délutánig Magyarországra szállították, és az NVI ezeket is szétválogatta, ugyancsak egyéni választókerületek szerint.

Ezután az NVI-nél valamennyi választókerület esetében összecsomagolták és szállítódobozokba helyezték az „utazó szavazatokat”.

A szállítódobozokat péntek reggeltől vehetik át az egyéni választókerületi választási irodák az NVI-től, hogy a saját választókerületükbe szállítsák azokat, és legkésőbb szombaton átadják a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének. A szavazatszámláló bizottság ezt követően „bekeveri” a kijelölt szavazókörben vasárnap leadott szavaztok közé az utazó voksokat, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A kijelölt szavazatszámláló bizottságok ezt követően összeszámlálják a voksokat és megállapítják a parlamenti választás szavazóköri eredményét, legkésőbb szombaton.

Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok legkésőbb szombaton megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Ajánljuk még