logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Letartóztattak egy Moszkvában elfogott magyar férfit, aki több budapesti üzletet is kirabolt

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatta azt a nemzetközi elfogatóparancs alapján Moszkvában elfogott 29 éves férfit, aki a gyanú szerint 2017-ben kirabolt egy budapesti ékszerboltot és két dohányboltot – közölte a fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

Ibolya Tibor a közleményében azt írta: a rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2017. február és április között egy maroklőfegyverrel fenyegetve követte el a bűncselekményeket, majd külföldre távozott. Ellene több elfogatóparancsot is kiadtak, végül több mint négy év elteltével Moszkvában fogták el.

Az ügyészség azért kérte a letartóztatását, mert a férfinak nincs magyarországi tartózkodási helye, továbbá a kiszabható büntetés mértéke is jelentős. Ugyancsak a kényerintézkedés mellett érvelt az ügyészség a bűnismétlés veszélyére, valamint a férfi bizonytalan egzisztenciális körülményeire hivatkozva.

A kerületi ügyészség indítványa alapján a szökés, elrejtőzés veszélyét a bíróság is megalapozottnak találta és elrendelte a férfi letartóztatását. Ibolya Tibor tájékoztatása szerint a végzés fellebbezések miatt nem végleges.

Az ügyészség közlését megelőzően a Budapesti Rendőr-főkapitányság is közleményt adott ki az ügyben pénteken. Ebben azt írták, hogy a gyanú szerint a férfi 2017. február 19-én egy XI. kerületi dohányboltból 687 ezer forintot rabolt, 2017. március 14-én egy újbudai dohányboltból 140 ezer forintot, 2017. április 22-én pedig egy II. kerületi ékszerbolt kasszájából vitt el több mint 700 ezer forintot.

A fővárosi nyomozók rövid időn belül azonosították az elkövetőt és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az akkor 25 éves férfi ellen, mert a nyomozás során kiderült, hogy a férfi az utolsó rablás után másnap feleségével együtt fizetés nélkül távozott egy II. kerületi szállodából, és Moszkvába menekültek a hatóságok elől. A rablássorozat feltételezett elkövetőjét végül nemzetközi elfogatóparancs alapján 2021. szeptember 30-án az orosz rendőrök fogták el Moszkvában.

A férfit hétfő este a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársai repülővel hozták haza Magyarországra. A férfi a kihallgatása során nem tett vallomást.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még