logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közeledik a húsvét, mutatjuk mire figyeljünk, ha finom sonkát akarunk tenni az asztalra

A Nébih március 21-e óta egészen húsvétig folyamatosan ellenőrzi az élelmiszerüzleteket és a piacokat. Elsősorban a friss húsokat, pácolt, füstölt termékeket figyelik, külön hangsúlyt fektetnek a sonkák és tojások vizsgálatára – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Hagyományos és gyorsérlelt sonkák: húsvét előtt ezek a legkeresettebb termékek. Mindenki igényei szerint és pénztárcájához mérten választ. Bár sokan gondolkodnak előre, az üzletekben az igazi roham a húsvét előtti napokban várható.

A Nébih március 21-e óta egészen húsvétig folyamatosan ellenőrzi az élelmiszerüzleteket és a piacokat. Elsősorban a friss húsokat, pácolt, füstölt termékeket figyelik, külön hangsúlyt fektetnek a sonkák és tojások vizsgálatára.

Az árusok igyekeznek minden elvárásnak megfelelni.

„Nagyon fontosak ugye a rövid és hosszabb szavatosságú termékek, azt már figyeljük az átvételkor, hogy a sonka, a húsvéti füstölt termékeknek a szavatossága minimum húsvétig, de inkább tovább eltartható legyen. Nagyon fontos, hogy minden termék fel van címkézve és a címkén található elvárások, ami a terméken van, azt tudja is a termék” – mondta Fekete Ferenc vállalkozó.

Egy kilogramm sonka ára 1400 forintnál kezdődik, a magasabb minőségű áruk azonban már több ezer forintba kerülnek. Legkevesebbet a gyorsérlelésű sonkákért kell fizetni, minél tovább érlelik a húst, annál magasabb az ára.

„Az 1500 forint körüli gyorsérlelt főtt, hőkezelt termék nem ugyanaz, mint a 2-3-4 ezer forintos hagyományos érlelésű, hagyományos füstölésű, hosszan érlelt kötözött készítmény és végképp nem ugyanaz, mint a még hosszabban érlelt parasztsonka” – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.

A Nébih munkatársai mindent megtesznek azért, hogy az üzletekben csak biztonságosan fogyasztható árukból lehessen választani. Azt mondják a legtöbb ételmérgezésnek nem a termelők vagy a forgalmazók az okozói.

„A legtöbb megbetegedés még mindig a háztartások figyelmetlenségéből, adott esetben felelőtlenségéből következik be, így a megvásárolt élelmiszereknek az otthoni tárolására, szakszerű elkészítésére és a maradékok időbeni elpakolására, vagy lefagyasztására is fordítsunk figyelmet” – hangsúlyozta Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy Belgiumból Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek. A Nébih szerint

hatféle termék érintett a visszahívásban, ezek között van a népszerű tojás formájú édesség is.

A hatóság azt kéri, hogy akik az érintett csokoládékból vásároltak, ne fogyasszák és ne ajándékozzák el. A fertőzött édességekről részletes leírás a Nébih honlapján olvasható.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még