logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Nem a háború tette be a kaput a baloldalnak

| Szerző: hirado.hu
A baloldal történelmi veresége kapcsán téma volt a Gyurcsány-faktor szerepe és a jobbikos politikusok náci-botránya is a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója és Schiffer András ügyvéd voltak.

Lánczi Tamás felvetette, hogy nem Gyurcsány volt az egyetlen keserű pirula, amit a baloldalnak le kellett nyelnie, hanem – utalva Z. Kárpát Dánielről nemrégiben előkerült videóra, vagy gondolhatunk a zsidó múzeum előtt „integető” jobbikos esetére – a karlendítést is, aminek az elfogadásához még asszisztáltak is.

G. Fodor Gábor szerint szürrealitások sokasága látható:  az, hogy azt gondolták a szavaztok összeadhatóak, az a felfedezés, hogy eltűntek a jobbikosok, és ugyanígy szürreális Jakab Péter magyarázkodása arról, hogy nincs itt semmi látnivaló. A politológus szerint a baloldal nem ajánlatot adott a választóknak, hanem csakis arra törekedett, hogy egy Orbán-ellenes koalíció számszaki fölénybe kerülhessen.

Schiffer felidézte, hogy annak idején csak azért náci kollaboránsnak kiáltották ki a baloldalon, mert az egykoron egymilliós szavazóbázissal rendelkező Jobbik politikusaival beszélgetett olykor.

A Gyurcsány- és a karlendítés-pirula ahhoz vezetett, hogy az ellenzék egész egyszerűen nem egyeztetett nézőpontokat, értékeket.

A politikai elvtelenség morális kérdés, és ez nem lényegtelen egy közösség építése során. De minderre jött az a politikai haszonelvűség, hogy gyűlölik az ellenfelet, ha az ellenfél nyit, akkor ők zárnak, és fordítva – vélte az ügyvéd.

Itt nem volt más, mint hogy gyűlölik Orbán Viktort, és ezen kívül nem nyújtottak politikai narratívát, nem volt mondanivalójuk és nem kínáltak alternatívát azokban a kérdésekben, amelyek az embereket érdeklik.

Lánczi Tamás emlékeztetett arra, hogy a baloldali politikusok újabban azt hangoztatják, hogy a háború miatt veszítettek.

Schiffer András szerint a baloldal ezt „nyerő kártyára” válthatta volna, de pont fordítva cselekednek.

Márki-Zay Péter bemondta, hogy Orbán Viktor a felelős a háborúért, és ezt még az elkötelezett ellenzéki szavazó sem veszi be, ő is látja, hogy ez blődség.

G. Fodor Gábor ezek mellé felidézte, hogy a baloldal azt a narratívát kezdte építeni, hogy ez a mi háborúnk, ami egyértelműen hibás narratíva. A politológus szerint hiányzik a politikai-intellektuális munka a baloldalon.

„Nem a háború tette be a kaput a baloldalnak. Végig egy mélyrepülés volt ez a kampány, mert össze-vissza beszéltek, teljesen szétesett volt a mozgásuk”

– fogalmazott a politológus.

Saját politikai termékeiket engedték el sorra, fogalmuk sem volt, mit akarnak megoldani, így pedig nem lehet felfutni egy versenyre, főleg egy olyan ellenféllel szemben, aki 30 éve a pályát van.

Ajánljuk még