logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – A Gyurcsány házaspár minden tekintetben veri a baloldali mezőnyt

| Szerző: hirado.hu
„Gyurcsány-verte ellenzék, Gyurcsány-verte párt az életben nem fogja leváltani Orbán Viktort” – mondta Schiffer András ügyvéd a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendége mellette G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója volt.

Lánczi Tamás felidézte, hogy a Fidesz 2018-as kétharmados győzelme után az ellenzék nem igazán építkezett, és engedte, hogy egy akkor 5,4 százalékos eredménnyel a parlamentbe jutó Demokratikus Koalíció nevű kispárt, akkor a legkisebb párt bedarálja az összes többi pártot, és beterelje az összefogásba. Hogyan lehetséges ez? – tette fel a kérdést a műsor házigazdája.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint időigényes történet, hogy egy-egy párt kiemelkedjen, ahogy Schiffer András is azt korábban megjegyezte.

A politológus szerint a baloldal arra játszott, hogy egy anti-orbánista stratégia fog működni. G. Fodor szerint

csak kívülről lehet megújítani az ellenzéket, épp ezért nem mondanak le a pártvezetők sem, mert ők már egy egységet alkotnak, külön-külön talán már nem is működhetnének.

Schiffer András azt mondta, hogy nincs meg jelenleg a feltételrendszer arra, hogy egy kinövekedő politikai erő útjára induljon, ugyanis a Fidesz szellemi erőtérén kívül csak egy nemzeti radikális szubkultúra van, amit a Mi Hazánk testesít meg, és egy globalista csapat létezik, amit a baloldali összefogásban látunk.

A volt politikus felidézte, hogy bár végig ellenezte az összefogást, de annak logikáját értette, például amikor még az LMP-ben Karácsony Gergely felvetette a technikai koalíciót a régi baloldali pártokkal. Az előválasztást egy elszalasztott lehetőségnek tartja, bár ennek logikáját is érti, hiszen ha sikerre viszik, egy nagy erőt tudott volna generálni.

Azonban a technikai koalíció nem az volt aminek indult, hogy ők most lebontanak egy autoriter rezsimet, hanem minden identitás feloldódott és redukálódott egy darab O1G-re. A kormánnyal szemben mindennek az inverzét csinálták. Láthattuk a járvány idején: mikor lezárások voltak, nyitást követeltek, amikor nyitás volt, azt mondták, Orbán Viktor megöli a magyarokat.

Schiffer a Gyurcsány-dilemmára kitérve azt mondta, hogy ez egy csapdahelyzet, és ezért nincs igazán értelme ezekről a formációkról beszélni, mert

„tudniillik valóban az van, hogy Gyurcsánnyal nem megy. Gyurcsány-verte ellenzék, Gyurcsány-verte párt az életben nem fogja leváltani Orbán Viktort”.

Az is igaz viszont, hogy egy olyan képlet jött létre a baloldalon, ahol „a Gyurcsány házaspár kompetenciát, stratégiai gondolkodást, politikai műveltséget tekintve, tehát minden ami kell egy politikushoz, messze fölötte áll a mezőnynek”. A Demokratikus Koalíció vezetése az, ahol a kormányzóképességnek egyáltalán a szikráját meg lehet találni. Szervezettségben is egyedül a Gyurcsány-párt tud valamit felmutatni. A Jobbik és az LMP, amely az 1990–2010 között időszak kritikájának talapzatán alakult meg, nem mutatták meg a viszonyukat a 2010 előtti szemkilövetős időkhöz – tette hozzá az ügyvéd.

Ajánljuk még