logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belharcok a Jobbikban, miután a párt frakciója 26-ról 9 főre apadt

| Szerző: hirado.hu
Kiújultak a Jobbik belső hatalmi harcai. A párt listájáról mandátumhoz jutott képviselők elsősorban lojalitásuknak köszönhették elnyert pozíciójukat, míg mások bizalomvesztés vagy épp Molnár Enikő kabinetfőnök miatt kerültek a lista végére.

Miközben Jakab Péter, a Jobbik elnöke saját és pártja felelősségét nem firtatva Márki-Zay Pétert, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét teszi felelőssé az összefogás csúfos bukásáért, a Jobbik jelenlegi, korábban kilépett vagy kizárt tagjai egyértelművé tették: Jakabnak nem lett volna szabad belerúgnia a már földön fekvő Márki-Zay Péterbe. A Magyar Nemzet értesülései szerint Varga-Damm Andrea úgy véli: a Jobbikban „kidobták a családi ezüstöt, s azt hitték, pléhkanállal nagyot lehet meríteni”.

Vona Gábor volt pártelnök pedig azt írta: Jakab egyszemélyes, parizeres celebshow-t csinált a Jobbikból.

A Jobbiknak a legjobb az lenne, ha Jakab Péter lemondana, a májusi tisztújításon átadná a helyét valakinek, ő pedig menne a visszavonuló Gyurcsány helyére a DK-ba, ahová való” – írta Vona. Stummer János, aki tagja még a Jobbiknak, agresszív kismalachoz hasonlította Jakabot azt követően, hogy a pártelnök elmondta a saját és elnökségének véleményét a választási vereségről és egyedül Márki-Zayt okolta a történtekért.

Kapcsolódó tartalom

Stummer bejegyzéséből egyértelműen lehet következtetni arra, hogy Jakab Péter viselkedése a párton belül is feszültséget keltett. Hiába hirdette a Jobbik elnöksége a csúfos kudarc után, hogy megerősítették az eddigi néppárti politika helyességét, nem fognak letérni a párt elnöksége által kijelölt néppárti útról, és az összefogás útjáról sem, a párton belül határozottan nagy az elégedetlenség.

A Jobbik ugyanis amellett, hogy frakciója 26-ról kilenc főre apadt, négy frakcióhelyettesét is elvesztette.

A párt egyéniben egy választókerületben sem nyert, a listán befutó személyek közül pedig Z. Kárpát Dánielen, Brenner Kolomanon, valamint Lukács László Györgyön kívül az országos politikában névtelen emberek kerültek vezető pozícióba.

Kapcsolódó tartalom

Még ennél is érdekesebb az, hogy Steinmetz Ádám vagy Stummer János miért az 56. és a 121. helyet kapták? Ismert: Márki-Zay Péter kifejezetten jó kapcsolatot ápolt a két jobbikossal, olyannyira, hogy árnyékkormányában Steinmetz Ádámra a sport területét is rábízta. Ez lehet a magyarázat arra, hogy Jakab Péter ágált legélesebben a hetedik frakció ellen, tartva attól, hogy Márki-Zay magával viszi saját embereit.

Kapcsolódó tartalom

Belső hatalmi harcokat váltott ki a Jobbikon belül az is, hogy a közös lista 35. helyén szereplő Szabó Hajnalka mandátumára többen is pályáznak.

Végül, de nem utolsósorban a Jobbiknak az éves támogatása is harmadára apadt, így a jövőben évi közel kétmilliárd forint helyett be kell érniük mintegy hatszázmillió forinttal.

Ajánljuk még