logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Schiffer András szerint Gyurcsány pártján kívül az összes baloldali párt összeomlott

| Szerző: hirado.hu
A választási eredmény és a baloldali politikusok önkritikájának hiánya is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója és Schiffer András ügyvéd voltak.

Lánczi Tamás természetesen a vasárnapi választással indította a beszélgetést, nevezetesen, hogy minden idők legnagyobb szavazatszámával aratott győzelmet a Fidesz, míg a baloldal történelmi vereséget szenvedett. Az ellenzék nagyon gyorsan túljutott a kudarc megemésztésén, a könnyek felszáradtak, így kérdés, hogy lesz-e egyáltalán következmény, vagy itt meg is állt az önvizsgálat.

Schiffer András azt mondta, hogy őt kevéssé érdekli, hogy a DK milyen önvizsgálatot tart. Szerinte ezek a pártok nem baloldaliak, Magyarországon nincs baloldal. Márki-Zay Péternek abban kétségkívül igaza volt a kampányban, hogy visszautasította, hogy ő baloldali lenne. A nézetrendszere ugyanakkor egyáltalán nem tisztázott.

A pártok és pártkezdemények rosszabb állapotban vannak, mint 2018-ban. A lemondások hiányára reflektálva Schiffer úgy vélekedett, hogy Gyurcsánynak (aki szerinte Orbán Viktor mellett a legnagyobb győztese a választásnak), Jakabnak vagy az MSZP vezetésének nem kell lemondania, Karácsony Gergely pedig egy sosem létezett párt éléről mondott le.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint ami a baloldallal történt a választás után – amiért nincsenek következmények –, azért lehet, mert ez a pártelit a folytatás lehetőségét keresi. A folytatáshoz pedig kell egy bűnbak – ez Márki-Zay – és egy magyarázat, ami abból áll, hogy a Jobbik szavazói nem mentek el.

A politológus szerint darabjaira hullott a szövetség, ennyire képesek, és ha nem lesznek új emberek, arcok, erők, akkor a jobboldal legalább még 10 évig folytathatja a kormányzást.

Schiffer szerint az ellenzéki oldalon a DK-n kívül minden párt elképesztően leépült. Ő személyesen, LMP-s politikusként megélte a 2010 utáni összefogás-mantrát, és aki ezzel szembe ment, azt Fidesz-ügynöknek nevezték és támadták.

Az ellenzéknek három nagy várakozása az volt, hogy az összefogás, a kedvezőtlen geopolitikai helyzet és a gazdasági válság elhozza nekik a győzelmet. Ehhez képest egy olyan eredményt tudnak felmutatni így együtt, mint 2012-ben a Mesterházy Attila vezette MSZP.

Semmilyen identitásuk nincs ezeknek az erőknek. Schiffer szerint a politikai elitváltás hatékony stratégiája a kinövekedés stratégiája. Mesterházy, rövid ideig Botka László, majd Vona Gábor ezt a stratégiát követte. Ők azért vallottak kudarcot, mert túl sok ellenérdekelt fél volt körülöttük – vélekedett Schiffer.

Ajánljuk még