logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Számunkra továbbra is a családok védelme és a béke az első

| Szerző: hirado.hu
A miniszterelnök egyértelműsítette, hogy hazánk érdeke az, hogy minél hamarabb fegyverszünet legyen az oroszok és az ukránok között. A kormányfő kitért a választási eredmény értékelésére is, arról azt mondta, hogy a rendszerváltás óta egyetlen politikai erő sem tudott ekkora győzelmet aratni Magyarországon. A kormány víziói a jövőre vonatozóan változatlanok, továbbra is elsődleges a családok védelme az emelkedő energiaáraktól. Európai kitekintésben továbbra is a nemzetállami létben és megoldásokban gondolkodik, mert bár a problémák globálisak, addig az arra adott hatékony válaszok lokálisak, nemzetállami szintűek.

Orbán Viktor miniszterelnök Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár társaságában tartott nemzetközi sajtótájékoztatót.

„Minden idők legjobb választási eredménye ”

A kormányfő azzal nyitotta beszédét, hogy megköszönte a szavazók bizalmát. A miniszterelnök értékelte a választási eredményeket. Ez minden idők legjobb választási eredménye a rendszerváltás óta, a leadott voksok 53 százalékát jelenti – mondta Orbán Viktor.

A szakértők minden bizonnyal gondolkodnak majd ezekről, de van saját magyarázata is.

Három tényezőt sorolt fel:

  • A magyarok békét akarnak, és mivel a szomszédban háború zajlik ezért arra szavaztak, aki a béke garanciáját nyújtja. A kormányfő megjegyezte, hogy ő és a francia majd német vezetők is igyekeztek békemissziót teljesíteni.
  •  A második körülmény a kormányfő szerint az, hogy hazánk sikeres ország. Ha a tényeket nézi és nem ideológiai szemüvegen keresztül, akkor azt látja, hogy két ország, Magyarország és Lengyelország a legsikeresebb.
  • A harmadik körülmény pedig az ellenfélen múlott. Ez egy „csak a hatalomért” koalíció volt, ez a választók lenézése. Csak az érdekelte őket milyen konstrukcióban nyerjenek hatalmat, ez tiszteletlenség a választókkal szemben.

A választók legsúlyosabb lenézése pedig az volt, hogy a fasisztákat és kommunistákat is képviselni akarták. A kormánypártok víziója változatlan hazánkról és Európáról. Hiszünk a nemzetállamokban, és hisszük, hogy egész Európában ennek reneszánsza lesz.

Meg kívánjuk erősíteni szövetségeinket

A csapások globálisak, a hatékony, gyors válaszok pedig lokálisak, a nemzetállamok szintjén születnek. Meg kívánjuk erősíteni szövetségeinket az EU-val és a NATO-val is, szeretnénk Európa jövőjét is alakítani.

A sürgős teendők között elsőként a békét említette Orbán Viktor. Hazánk mindent megtesz ennek érdekében. Minél hamarabb szükség van egy tűzszünetre és békére, mert a szenvedés egyre közelebb kerül mindenkihez – emelte ki a kormányfő.

 A második a családok védelme. A szankciórendszer árát meg fogjuk fizetni, ez európai gazdasági válságot jelent. Tettünk javaslatokat ennek orvoslására és a továbbiakban is igyekszünk megvédeni a családokat. A háború idejére minden adminisztratív előírásokat, ami az energiára vonatkozik, például az adókat fel kell függeszteni, mert ez a családokat terheli.

A következő uniós csúcson ezt az álláspontot fogja képviselni a kormányfő.

Fo Fotó: kormány.hu facebook

Orbán Viktor miniszterelnök az MTVA újságírójának kérdésére elárulta, hogy kedden beszélt a volt amerikai elnökkel, Donald Trumppal, és ma beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Van egy 1956-os tapasztalatunk, tudjuk, hogy milyen kegyetlen lehet egy háború. Ezért azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy azonnal hirdessen ki egy tűzszünetet – nyilatkozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök javasolta Putyinnak, hogy Budapesten tartsanak megbeszélést Zelenszkij ukrán elnökkel. Putyin elnök azt mondta, hogy a találkozónak vannak felétételei.

A háborúellenes hajthatatlanságnak több mint 200 ezer oka van

Annak az oka pedig, hogy a magyarok ilyen hajlíthatatlanul kezelik ezt a háborút, annak több mint 200 ezer oka van, ugyanis több mint kétszázezer magyar él Ukrajnában.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentben létrehozni kívánt új szövetségre milyen hatással lesznek a magyar választások, azt mondta, hogy meg kell várni a francia elnökválasztás eredményét. Ha ismerik az eredményt, akkor megkezdik a tárgyalásokat a szövetség kialakításáról.

Az újságírói felvetésre, miszerint az, hogy az orosz és a fehérorosz elnök is gratulált a választásokon elért hatalmas sikerhez, bizonyíték lenne-e arra, hogy Magyarország elszigetelődött a nyugati Európai országoktól azt válaszolta: Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka is gratulált, valamint Kolumbiából és Törökországból is érkezett gratuláció. Egy európai uniós tagot, NATO-tag is, lehetetlen elszigetelni.

A háborúval egy új helyzet jött létre

Orbán Viktor újságírói kérdésre elmondta, hogy Magyarországnak nem okoz gondot rubelben fizetni az orosz energiahordozókért, amennyiben Oroszország azt kéri.

2008-ban eldőlt, hogy a NATO nem akarja felvenni az ukránokat és a grúzokat. Ekkor vált érhetővé, hogy ezek az erőviszonyok lesznek Európában.

Most a háborúval egy új helyzet jött létre, és valami új dolog kezdődik. Meg kell várni a konfliktus végkifejletét, és annak érdekében kell majd a helyzet kiértékelését követően új irányt kijelölni – fejtette ki a miniszterelnök.

A baloldal személyes adatokkal élt vissza

A miniszterelnök szerint a baloldal SMS-kampánya a valaha volt legnagyobb választási csalás valósult meg. A baloldal ezekben az SMS-ekben névre szóló üzenetekkel bombázta a választókat, hogy menjenek el szavazni. Tette mindezt olyan adatokkal, amiket az adott személyek nem adtak meg. Orbán Viktor szerint ezt az esetet ki kell vizsgálni.

Paks II-ről is kérdezték a miniszterelnököt, aki leszögezte, hogy egyelőre a nukleáris kérdéskörnek semmilyen elem sem szerepel semmilyen uniós szankciócsomagban – mondta a kormányfő.
Majd rámutatott arra is, hogy ezt a beruházást nagyon sok támadás érte, belpolitikai és külpolitikai is.
Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor 2023-ban ez az erőmű már működne, és nagyobb mozgásterünk lett volna az orosz gáztól való függetlenedésben.

Az Európai Unióval egységes álláspontot fejezett ki Magyarország

Arra a kérdésre, hogy az orosz–ukrán konfliktusban hívná-e bármelyik oldalt agresszornak, Orbán Viktor kijelentette, hogy az Európai Unióval egységes álláspontot fejezett ki Magyarország, miszerint a háborút Oroszország indította, és ez egy agresszió. A miniszterelnök az ukrajnai események független kivizsgálását sürgette.

A baloldalon belül a legnagyobb vereséget a Jobbik szenvedte el

Orbán Viktor a baloldal vereségéből azt a következtetést vonta le, hogy 16 évet volt ellenzékben, vagyis ismeri milyen a vesztes oldalon lenni. Mindannyiunk érdeke, hogy magas színvonalú viták legyenek a parlamentben a jövőben.
A baloldalon belül a legnagyobb vereséget a Jobbik szenvedte el. A kormányfő szerint ha egy Jobbik összeáll egy Gyurcsány-féle párttal, az a választók szempontjából egy tiszteletlenség.

Oroszország tisztában van azzal, hogy Magyarország a NATO-tagja, így most szemben áll velük

Újságírói kérdésre reagálva a miniszterelnök elmondta, Vlagyimir Putyin azért hívta fel, hogy gratuláljon a választási győzelemhez, de természetesen mással kapcsolatban is egyeztettek.
Oroszország tisztában van azzal, hogy Magyarország a NATO-tagja, így most szemben álló fél. A jól működő kapcsolatrendszer a két ország között az uniós szankciók révén éppen most hullik szét, amit ők is jól látnak. Minden tárgyalás a két fél között ebből a pozícióból indul. A jövőben Magyarország is lesz, és Oroszország is lesz, ezzel kell majd együtt élni, nekünk ez iránt van felelősségünk. A két ország jelenleg szemben áll egymással.

A választási kampány ideje alatt is csökkentettük az államadósságot

A kormányfő kiemelte, 2021 októberét követően a kormány lecsökkentette a költségvetési hiányt, valamint a választási kampány ideje alatt lecsökkentette az államadósságot is, ami ma 77 százalék környékén van. „Mi egy felelős kormány vagyunk, amely az ország stabilitását tartja szem előtt” – fogalmazott.

Az árstoppal kapcsolatban hozzátette, a kormány mindent meg fog tenni, hogy megvédje a családokat és segítse a magyarokat. Hogy milyen lesz a válság mértéke, az az európai válság mértékétől függ majd. Orbán Viktor hangsúlyozta, mindent meg fognak tenni, hogy tompítani tudják a válság hatásait.

Mi nem fogunk fegyvereket szállítani

Financial Times újságírójának kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy az EU nyomásgyakorlására egy olyan stratégiát fog követni Magyarország, amiben megerősítjük szövetségünket Lengyelországgal. A lengyelekkel kölcsönös védelmi szövetségben vagyunk, akkor is, ha külpolitikai nézeteink számos téren eltérnek egymástól.

A jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban elmondta, hogy még a levelet nem kapták meg. De akár mi van a levélben, mi nem fogunk fegyvereket szállítani Ukrajnába, és az is biztos, hogy az energiaszektorra kiterjesztett oroszországi szankciókat elutasítjuk, és nem engedünk a genderkérdéseben sem – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az unió legnagyobb problémája most a genderügy.

Az elmúlt 12 évben minket az oroszok nem csaptak be, és mi sem csaptuk be az oroszokat. A háborús bűnök ügyében pedig vizsgálatokat szeretnék látni, minden más, ami most van az zsurnalizmus – mondta a miniszterelnök.

„A kormány terve a családtámogatások kibővítése ”

– jelentette ki Orbán Viktor. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az infláció növekszik, és az ukrajnai háború következtében válság van kibontakozóban Európában, ezért meg kell várni, hogy ennek fényében mire lesz lehetőség. A miniszterelnök hozzátette, hogy már van konkrét elképzelése a támogatások bővítésével kapcsolatban.

Magyarország jelenleg a legjobb hely Európában

Orbán Viktor elmondta, hogy NATO-döntés nélkül nem mozdulunk ki a NATO területéről. A kormányfő azt nem tartja jó ötletnek, hogy a választási eredmény miatt egyesek azt hangoztatják, hogy elhagyják Magyarországot. Magyarország jelenleg a legjobb hely Európában – fogalmazott. Hozzátette, hogy 16 évig volt ellenzékben, mégis itt tudott maradni.

A győzteseknek van felelőssége abban, hogy egyesítse a nemzetet, azokat is, akik nem rájuk szavaznak. Ilyen kérdéseknek tartja a genderkérdéseket és a családvédelmet. A kormány célja, hogy a kétharmados egyetértésen túli egyetértést hozzon létre. Ugyanakkor meg kell, tanulunk a békés egyet nem értés kultúráját.

A miniszterelnök alig várja, hogy ha már nem sorsdöntő választásokról lenne szó négyévente, hanem egyszerű választás és megszületnének olyan minimumok, amiben mindannyian egyetértünk.

Cél a gazdasági növekedés stabilitásának megőrzése

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet talpon maradni az ország élén 12 év után is, azt felelte: csak sikerrel. Egy országban a gazdasági siker feltétele pedig a pénzügyi stabilitás, és a pénzügyi stabilitás nem áll szemben a növekedéssel.

A kormány célja a gazdasági növekedés stabilitásának megőrzése, és az, hogy Magyarország meghaladja az uniós átlagot. Az jól látható, hogy Magyarország hosszú évek jól halad az erősödés útján, ráadásul úgy, hogy közben demográfiai és egyéb kihívásokkal is szembe kell néznie.

„Ki kell tartani azon programok mellett, amit korábban meghirdettünk, és az emberek oldalán kell maradnunk” – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormány fenntartja az eddigi politikáját

Arról, hogy az árkorlátozó intézkedéseket meddig lehet fenntartani, elmondta, hogy minden árstopnak megvan a határideje, amit minden esetben be fog tartani a kormány, sőt, arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben meghosszabbítsa. Az üzemanyagárakkal kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások, hogy fenntartható legyen addig, amíg az európai környezetben ilyen magasak az árak.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy azt is fenn akarja tartani a kormány, és erre mutatkozik is esély.

Magyarország megvédi az érdekeit

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországon nem észleltek orosz kémkedésre utaló tevékenységet, ezért nem fognak kiutasítani orosz diplomatákat.

Természetesen vannak nemzetközi sztenderdek arra, hogy egy diplomatának mit szabad tennie és mit nem. Abban az esetben, ha ezt valaki megsérti, Magyarország megvédi az érdekeit, de politikai kampány mentén nem utasít ki senkit.

A brüsszeli lépéseket a baloldali politikai motivációk magyarázzák

Orbán Viktor a jogállamisági mechanizmus elindításával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Bizottság és Európai Parlement döntéseit folyton baloldali politikai motivációk magyarázzák. Ezek nem fair, jogszerű, semleges politikai döntések, ami mögött az van, hogy mivel Magyarország a nemzetállamokban hisz, keresztény, konzervatív ország. Ezért a baloldali progresszív csoportosulások az unió minden intézményében segíteni próbálják a magyar elvtársaikat.

Az előttünk álló kérdésekre adott válaszok határozzák meg az új kormány felépítését

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy minden választás után változások voltak a minisztériumokban, hiszen mindig meg kell állapítani, hogy az elkövetkezendő négy évben milyen kormányszerkezetre van szükség. Az előttünk álló kérdések logikájából kell levezetni, hogy milyen kormányra van szüksége az országnak – mondta a kormányfő.

A kormány a gazdasági teljesítmény tekintetében tud majd döntést hozni

Orbán Viktor szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek van egy rossz szokása: meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon. Erről le kell szoknia, különösen akkor, amikor segítséget kér – fogalmazott.

A kormányfő közölte, pedagógusok biztosan kapnak 10 százalékos béremelést ebben az évben. Ezt a tanárok keveslik, de nagyobb mértékű bérnövekedésről csak a gazdasági teljesítmény tekintetében tud majd döntést hozni a kormány – húzta alá a kormányfő.

A rezsicsökkentés megvédésének feltétele, hogy az Európai Unióban az ETS-rendszert függesszék föl, a bio hozzáadott anyagot az üzemanyag esetében vezessék ki, és az áram árának kiszámítását szakítsák el a gáz árától, és akkor sikerül megvédenünk a rezsicsökkentést.

A 2021-es évben rekordösszegű pénz érkezett Magyarországra az EU-ból, ahol vita van az az RRF nevű Covid-járvány utáni helyreállítási alap, melyből minden tagállamnak jár egy összeg.
Azokat a programokat, amiket ez az alap fedezne, a kormány már elindította. Az pedig, hogy még mi nem kaptuk meg ezt a pénzt, ez egy versenytorzító körülményt hoz létre, ami egy közös piacú unióban nem fair, ugyanis már számos tagállam megkapta ezt a forrást.

Magyarország legfontosabb szövetségese Lengyelország

A lengyel–magyar kapcsolatokat azonban nehezíti a két ország különböző álláspontja az orosz–ukrán háborúban. Az egyik ilyen a légtérzár, míg a másik, hogy Lengyelország szankcionálni akarja az orosz olaj és gázimportot. Magyarország egyiket sem tartja elfogadhatónak – emelte ki Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy a nézetkülönbség azonban nem jelent problémát, mert a lengyel–magyar együttműködés nem egy geopolitikai szövetség. A szövetség arra irányul, hogy az európai országok együtt, egymást erősítve álljanak ki az érdekeikért Brüsszelben. Ez a szövetség továbbra is erős és sértetlen.

A népszavazás kérdésében korábban nem látott egység jött létre

A miniszterelnök úgy véli, hogy nagyszerű eredményt értünk el a népszavazáson, hiszen soha ennyian nem szavaztak egy népszavazáson sem, mint a gyermekvédelmi népszavazáson.
Soha nem voltak, még ennyire egységesek a magyarok, mint ebben a kérdésben – tette hozzá Orbán Viktor.

A gáz esetében jelenleg az a legfontosabb kérdés, hogy van-e

A gázárat bonyolult képletek alapján szabják meg, és az az ár, amit Magyarország új hosszú távú szerződése tartalmaz az jobb, mint a korábbi – húzta alá Orbán Viktor.

Kiemelte: a gáz esetében jelenleg nem az a legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy van-e. A hosszú távú szerződések első számú célja sem az, hogy olcsóbban hozzájussunk a földgázhoz, hanem, hogy garantálja, hogy akkor is legyen, amikor a piacon hiány van.

Ezért van az, hogy nem a teljes gázigényt köti le Magyarország, hanem csak a felét, amelynek a célja az ellátásbiztonság. A jelenlegi időszakot figyelembe véve a kormány jó döntést hozott a hosszú távú szerződés megkötésével, mivel most az a kérdés, hogy lesz-e elegendő gáz – emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve, szerinte nem lesz.

Nagy jelentősége van az EU stratégiai autonómiájának kérdése

Az új kormány szeretné folytatni Kínával a selyemút programot – mondta Orbán Viktor. A mostani orosz-európai konfliktus kiterjedhet a kínai kapcsolatokra is. Itt nagy jelentősége van Emmanuel Macron francia elnök javaslatának, hogy lesz-e az Európai Uniónak stratégiai autonómiája, és ebben a kérdésben „jó lenne, ha lenne”.

Gazdasági nehézségek esetén sem elhanyagolható a kultúra fejlődése

A Liget-programot hozta fel példának a miniszterelnök, ami az egész nyugati világ legnagyobb kulturális programja. Kiemelte, hogy szeretné tovább vinni a már megkezdett kulturális offenzívát.

A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy az adócsökkentés pártján állnak. Az pedig, hogy a multikat megadóztatják-e, az az Európai Unió intézkedéseitől függ, hogy meg tudják-e fékezni az elszabaduló energiaárakat.

A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági körülmények mellett is tartható megszorítások nélkül a költségvetési egyensúly az elkövetkezendő évben – válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor.
Azoknak, akik vasárnap nem a Fideszre szavaztak, Chuchill szavait idézve azt mondta: „A siker nem végleges, a kudarc nem végzetes.”

 

Ajánljuk még