logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eltűnt 900 ezer baloldali szavazó: Jakab Péter és Márki-Zay Péter egymást okolja a vereségért

| Szerző: hirado.hu
Elemzők szerint várható volt, hogy senki sem vállalja a felelősséget a baloldal veresége miatt. A vasárnapi országgyűlési választáson ugyanis kiderült: a baloldali ellenzék csaknem 900 ezer szavazót veszített a legutóbbi választás óta, ami magyarázatra szorulna. Felelősségvállalás helyett azonban beindult a belháború: Jakab Péter és Márki-Zay Péter egymást okolja a bukásért – közölte az M1 Híradó.

A Jobbik elveszítette korábbi, 2018-as szavazóbázisát, részben ezért is bukta el a baloldali összefogás a vasárnapi parlamenti választást – magyarázta a kudarcos eredményt az ATV stúdiójában Márki-Zay Péter hétfőn este. Kijelentette: „most óriási eséllyel indulunk, és aztán kiderült, hogy leginkább a jobboldali szavazókat, mármint a Jobbiknak a régi szavazóit elveszítettük.”

Jakab Péter is elment az ATV stúdiójába, ahol néhány perccel később a Jobbik elnöke viszont Márki-Zay Péterre tolta a felelősséget. Mint fogalmazott: „épp eleget mostuk már a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét ahhoz, hogy én most ezt ne akarjam már tovább megtenni”. Közölte: míg ő egy évvel ezelőtt 250 ezer új jobbikos szavazatot tudott becsatornázni az összefogásukba, addig a közös miniszterelnök-jelöltjük belerúgott a jobbikos szavazókba, brutális hátrányt okozva ezzel az egyesült baloldali ellenzéknek.

Hiába jártuk a vidéket, hiába hordoztuk a véres kardot, hogy most szavazni kell, mert most van itt az esély, nem tudtuk megmagyarázni Márki-Zay Péter hibás kijelentéseit – mondta.

Jakab Péter a Jobbik korábbi elnökét is betámadta. Vona Gáborról azt mondta: 2018-ban csúnyán és gyáván vonult le a csatatérről, aminek pártszakadás lett a vége. De ő ezt nem fogja megtenni, így marad a Jobbik élén.

Vona Gábornak azonban más erről a véleménye. Publicisztikájában a Jobbik vereségéért egyértelműen Jakab Pétert hibáztatta. Úgy fogalmazott: a jobbik elnöke „Egy karakteres, modern konzervatív pártból egyszemélyes, parizeres celebshow-t csinált. A lájkversenyt összekeverte a politikai teljesítménnyel.” Vona Gábor közölte: A Jobbiknak a legjobb az lenne, ha Jakab Péter lemondana, a májusi tisztújításon átadná a helyét valakinek, ő pedig menne a visszavonuló Gyurcsány helyére a DK-ba, ahová való.

A választási vereség okairól a Partizánnak is nyilatkozott Márki-Zay Péter, ahol ugyancsak ráerősített a Jobbik támogatói bázisának elvesztésére: „igazából a Jobbik volt az, aki elveszítette a szavazóit” – mondta. A hódmezővásárhelyi polgármester azt állította: míg a baloldali szavazók részt vettek a választásokon, addig a Jobbik bázisának kétharmada eltávolodott a Jakab Péter vezette párttól.

A baloldali szavazók azok elmentek, a jobbik oldaláról, ott tűnt el, de ott a 2018-as húsz százaléknyi, egymilliós szavazóbázisnak körülbelül a kétharmada ment el, őket nem tudtuk megszólítani, és abban a Gyurcsány-kártya játszotta a legnagyobb szerepet” – mondta. Néhány perccel később egy kérdésre válaszolva azt is mondta: Jakab Péter már az ellenzéki előválasztás alatt megbukott.

Az, hogy a Jobbik mennyire elveszítette a szavazóit, az talán az előválasztáson már látszott. Ugye Jakab Péterre én sokkal-sokkal több szavazatot vártam, hogy érkezik, de hát azt is látjuk, hogy az ő közéleti tevékenységének, közösségének egy jelentős része mondjuk DK-s szavazó. Ettől függetlenül az előválasztáson már nem Jakab Péterre szavaztak, hanem nyilvánvalóan Dobrev Klárára” – mondta.

A Jakab Péter–Márki-Zay Péter közti belháború kapcsán az M1 megkereste a Jobbik sajtóosztályát, illetve a volt miniszterelnök-jelöltet is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a véleményük egymás sértegetéseiről és kijelentéseiről, de adásunkig egyik fél sem reagált.

Ajánljuk még