logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden este az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről – tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében kifejezte megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak – olvasható a közleményben.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember vasárnap délután végzett feltáró merülést három társával a Jósvafő határában fekvő Kossuth-barlangban.

Egy fővárosi tűzoltó az a barlangi búvár, aki feltáró merülés közben eltűnt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is – tették hozzá.

Mint írták:

Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett.

Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában – emelték ki.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki – olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

Ajánljuk még