logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb mentőakció: remélik, egy légrésben meg tudta magát húzni a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt búvár

| Szerző: hirado.hu
Újabb mentési akció indult a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt búvár felkutatására. A szakemberek szerint omlás történhetett, azért nem tért vissza társaihoz a férfi a feltáró merülés után. Abban bíznak, hogy egy légrésben meg tudta húzni magát. A mentést nehezíti, hogy a barlangnak ez a része nagyon szűk, és a járatokat kitöltő vízben a felkavarodott agyag miatt alig lehet látni.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember vasárnap délután végzett feltáró merülést három társával a Jósvafő határában fekvő Kossuth-barlangban,

Egy fővárosi tűzoltó az a barlangi búvár, aki feltáró merülés közben eltűnt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is – tették hozzá.

Mint írták:

Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett.

Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában – emelték ki.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki – olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel.

A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói.

Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert. Vasárnap a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok. A mentést nehezíti, hogy a barlang e része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehet látni.

A címlapfotón az eltűnt búvárt kereső csoport (Forrás: M1)

Ajánljuk még