logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„A lájkversenyt összekeverte a politikai teljesítménnyel” – a Jobbik korábbi vezetői szembesítik Jakab Pétert

| Szerző: hirado.hu
Mi nem fogjuk elárulni a választóinkat és az elveinket – jelentette ki Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke reggel az M1 stúdiójában. A parlamentbe jutott párt elnöke ezzel a Gyurcsány Ferenccel összefogó Jobbiknak üzent, amely a legnagyobb vesztese a vasárnapi választásnak. Várhatóan harmadannyi képviselője lehet az új Országgyűlésben, mint amennyi volt az elmúlt négy évben. Jakab Péter Jobbik elnök mégsem tartott önvizsgálatot, helyette mindenért Márki-Zay Pétert tette felelőssé.

„Épp eleget mostuk már a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét ahhoz, hogy én most ezt ne akarjam már tovább megtenni.”

Márki-Zay Péter ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált – magyarázta a baloldali összefogás vasárnapi bukását az ATV stúdiójában Jakab Péter. A Jobbik elnöke közölte: míg ő egy évvel ezelőtt 250 ezer új jobbikos szavazatot tudott becsatornázni a baloldali összefogásba, addig a közös miniszterelnök-jelöltjük belerúgott a jobbikos szavazókba.

„Hiába jártuk a vidéket, hiába hordoztuk a véres kardot, hogy most szavazni kell, mert most van itt az esély, nem tudtuk megmagyarázni Márki-Zay Péter hibás kijelentéseit” – magyarázta a Jobbik teljesítményét a párt elnöke.

Jakab Péter azt is mondta:

2018-ban Vona Gábor csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, és pártszakadás lett a vége.

Hozzátette, hogy ezt nem fogja megtenni, marad a Jobbik élén.

Vona Gábornak azonban más erről a véleménye. A Jobbik vereségéért egyértelműen Jakab Pétert tette felelőssé. Publicisztikájában úgy fogalmazott:

a jobbik elnöke „egy karakteres, modern konzervatív pártból egyszemélyes, parizeres celebshow-t csinált. A lájkversenyt összekeverte a politikai teljesítménnyel.

A Jobbiknak az lenne a legjobb, ha Jakab Péter lemondana, a májusi tisztújításon átadná a helyét valakinek, és a visszavonuló Gyurcsány helyére menne a DK-ba, ahová való – közölte Vona Gábor.

Mi Hazánk: Mi nem fogjuk elárulni a választóinkat és az elveinket

A 2018-as választások után a balra tolódó – vagy ahogy ők fogalmaztak – néppártosodó Jobbikból kiszakadt radikálisabb képviselők pártja, a Mi Hazánk egyéniben ugyan nem nyert körzetet most vasárnap, de a listájuk bőven öt százalék feletti támogatást kapott a választóktól, így hét képviselőt küldhet a párt a parlamentbe.

A Mi Hazánk elnöke csodának nevezte mozgalmuk palamentbe kerülését. Toroczkai László elsők között fogadta el a közmédia meghívását a parlamentbe került ellenzéki pártok vezetői közül. Az M1 stúdiójában azt mondta: nemcsak a csalódott jobbikosok szavaztak rájuk, hanem korábbi pártnélküliek is. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke egyértelművé tette: kíméletlen ellenzék leszek, és a balliberális pártokkal nem szövetkezek.

„Mi nem fogjuk elárulni a választóinkat, mi nem fogjuk elárulni az elveinket, és nem fogjuk elárulni ezt az eszmei alapot sem, márpedig ahhoz, hogy egy DK-val vagy egy Momentummal mi egy választási együttműködést vagy koalíciót, vagy bármit el tudjunk képzelni, ahhoz nekünk fel kellene adni gyakorlatilag mindent, ami miatt létrejött ez a mozgalom”

– fogalmaztott Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

„Jakab Péterék valóban nyakig benne vannak abba a vereségbe, amit most elszenvedett az ellenzék”

A Jobbik és a többi baloldali párt mélyen benne van a vereségben – közölte Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője az M1-en úgy fogalmazott: Jakab Péter most megpróbál előre menekülni, azonban a Jobbik elvesztette identitását, még azokon a területeken sem tudott nyerni, ahol eddig esélyes volt.

„Északkelet-Magyarországot meg kell nézni, Borsod megyét, Szabolcs-Szatmár megyét vagy Hajdú-Bihar megyét, ahol a Jobbiknak kellett volna az ellenzék számára szállítani a szavazatokat. Ezeken a helyeken a Jobbik elbukott. Ennek egyébként az az oka, hogy a Jobbik, ahogy belesimult a baloldali összefogásba, elvesztette az identitását, elvesztette a mozgásterét, a szuverenitását, ami miatt ezeken a területeken neki megvolt ez idáig a támogatottsága” – fejtette ki Nagy Ervin.

Szakértők úgy látják: az ellenzéki pártok nem tudtak maguk mellé állítani új szavazókat, viszont a jobbikosok egy jelentős részét elvesztették az elmúlt négy évben.

A közmédia hétfő óta keresi Jakab Pétert is, ám a Jobbik elnöke egyelőre nem válaszolt meghívásunkra.

Ajánljuk még