logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagyon sok a sztereotípia az autizmussal kapcsolatban

| Szerző: hirado.hu
Az autizmus világnapján tegnap az autista emberek problémáira és elfogadásukra hívták fel a figyelmet. Az autizmus spektrumzavar egyre gyakoribb: Magyarországon több mint százezer ember érintett. Országszerte több tucat rendezvénnyel készültek, hogy az autista emberek társadalmi elfogadására buzdítsanak – hangzott el az M1 Híradójában.
Kék színű szélforgókkal és virágokkal vonultak szombat délután Veszprém utcáin az Autizmus Világnapja alkalmából. Az AutiSpektrum civil szervezet tagjai arra hívták fel a figyelmet, hogy a társadalomnak nagyobb empátiával és nyitottsággal kellene fordulnia az autizmussal élők felé.
„Nagyon sok a tévhit, nagyon sok sztereotípia él az emberekben és fontosnak tartjuk, hogy ezeket a dolgokat tisztába tegyük” – mondta Brokés Judit, az AutiSpekrtum Egyesület elnöke.
Kaposváron is közös sétával és kék lufikkal hívták fel a figyelmet az autizmus elfogadására. Az Autitok Egyesület napközben koncertekkel és kiállításokkal várta a családokat. Este sötétedés után pedig ahogy minden évben, most is kék fénybe borult a város jelképe, a Tűztorony.
Minden emberhez eljut az üzenet, hogy az autizmussal élő gyermekek és felnőttek semmivel sem másabbak, mint kortársaik” – mondta Kállai Anikó, az Autitok Egyesület elnöke.

A hideg és az eső ellenére szép számban érkeztek Pécsre is a világnapon megrendezett közösségi futásra. A Lásd a világot autista szemmel Egyesület rendezvényén befolyt összegből az egyesület nyári táborát támogatják. Ebben az autista gyerekek úgy táborozhatnak, ami valóban szórakozás nekik is.

Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megnyílt Nemes András Bence Egy hajóban evezünk című kiállítása.
A 21 éves fiú idáig csaknem 200 hadihajó pontos másolatát rakta össze, amik közül most többet kiállítanak a múzeumban.

Kapcsolódó tartalom

Maróth Gáspár kormánybiztos a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy a közösségi összefogás erejével az autizmussal élők olyan tudást tudnak megmutatni, ami mindenki számára tiszteletre méltó:

„A náluk lévő tudás az adott esetben sokkal több, mint amire a többségi társadalomban élő társaik szert tesznek. Tehát az ő példájuk semmi mást nem bizonyít, minthogy kellő türelemmel és alázattal mindenkiből ki lehet hozni azt a teljesítményt és azt az életszínvonalat és életminőséget, ami őt boldoggá teszi” – mondta.

Hazánkban mintegy 160 ezer embert érinti az autizmus. A kialakulásának pontos okát az orvostudomány nem ismeri, ezért egyelőre gyógyítani sem lehet.

Ajánljuk még