logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Nemzeti Választási Irodából jelentjük: zökkenőmentesen zajlik a választás és a népszavazás

Jakab Cintia, az M1 tudósítója 16 órakor a Nemzeti Választási Irodából (NVI) bejelentkezve elmondta: a szavazás 19 óráig tart. Ahogy arról az NVI már tájékoztatást adott a választásra jogosultak 52,75 százaléka, 4 058 746 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig.

Budapesten délután 3 óráig a szavazók 56,44 százaléka, 723 454 választópolgár adta le szavazatát az 1,3 millió szavazásra jogosult választópolgár közül – ismertette Jakab Cintia.

Egész napos percről percre tudósításunkat a választásról ide kattintva olvashatja.

A szavazás technikailag egyszerű: azok a választópolgárok, akik az országgyűlési választáson és a népszavazáson egyaránt részt szeretnének venni, egyszer kell a szavazatszámláló bizottság elé járulniuk. Ami nagyon fontos, hogy a hivatalos okmányok bemutatása után a névjegyzéket két helyen kell aláírni, majd ezután megkapják a borítékot és a három szavazólapot.

Az első szavazólapon az egyéni képviselőjelöltre, a másodikon pedig a pártok országos listáira adhatják le szavazataikat a választók. A harmadik szavazólapon a gyermekvédelmi népszavazás négy kérdésére válaszolhatnak.

Tehát egy azonos szavazókörben van lehetőség részt venni az országgyűlési választáson és az országos népszavazáson egyaránt. A szavazás hivatalosan 19 órakor zárul, de azt még nem lehet tudni, hogy minden szavazókörben valóban véget ér-e majd a voksolás. Ha azonban ez megtörténik, tehát minden szavazókörben lezárul a szavazás, akkor rövidesen az első hivatalos eredményekre is számíthatunk.

Az M1 tudósítója elmondta, hogy

igazán komoly rendkívüli eseményről 16 óráig nem érkezett hír

és remélhetőleg a továbbiakban sem fog.

Ajánljuk még