logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Választás 2022: Vasárnap reggel hat órakor nyitnak a szavazóhelységek

| Szerző: hirado.hu
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több, mint 8 millió állampolgár jogosult a szavazásra. A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 6 órakor nyitnak, és 19 órakor zárnak. Fontos információ, hogy aki este 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az még leadhatja a voksát. Ezt a szavazatszámláló bizottság, illetve a helyi választási iroda munkatársai jelzik majd, az utolsó pillanatban érkezőknek – közölte az M1 Híradó.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több, mint 8 millió állampolgár jogosult a szavazásra. A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 6 órakor nyitnak, és 19 órakor zárnak. Fontos információ, hogy aki este 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az még leadhatja a voksát. Ezt a szavazatszámláló bizottság, illetve a helyi választási iroda munkatársai jelzik majd, az utolsó pillanatban érkezőknek.

Egymás mellett sorakoznak a mozgóurnák Sopronban. Ezeket viszik majd azoknak az idős, vagy beteg embereknek, akik máshogy nem tudnának részt venni a szavazáson.  A lehetőséget vasárnap délig elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet igényelni, de az igények megbízott segítségével leadhatók írásban is a szavazatszámláló bizottságoknál.

Sárvári Szabolcs, a Győr-Moson-Sopron Megyei Választási Iroda elnöke elmondta: „Jellemzően kórházban, szociális otthonokban élőkhöz mennek így ki, úgyhogy arra kell számítani, hogy ki fognak mindenkihez jutni, ha nem is egyszerre egyórakor lesznek ott, mindenkitől türelmet kérünk és meg fognak érkezni”.

Mindenkinek lesz lehetősége szavazni, azoknak is akik, covid ferőzés miatt karanténba kerültek. Ők is igényelhetnek mozgóurnát. A nemzeti választási iroda munkatársai védőfelszerelésben keresik majd fel őket.

Több ezer szavazólapot és borítékot ellenőriztek át Pécsen az átjelentkezők szavazókörében. Sok dolguk lesz az itt dolgozóknak vasárnap.

Lovász István, Pécs főjegyzője elmondta: „Miután megyeszékhely vagyunk, nagyváros és egyetemi város, ezért az országos átlagnál lényegesen többen élnek az átjelentkezés lehetőségével. Ennek megfelelően ez a szavazókör a holnapi napon, közel, illetve nagyságrendileg 3000 fős névjegyzékkel fog dolgozni.

Ennél is több feladata lesz az ország legnagyobb szavazókörében dolgozóknak. Budapesten az átjelentkezők szavazókörébe több mint 6000 választópolgárt várnak. A 2018-ashoz képest ezúttal négyszer nagyobb helyen, a Gazdagrét-Csikhegyek általános iskola tornatermében várják a választókat. Egyszerre 34 választópolgár töltheti ki a lapokat, a szavazatokat pedig 22 urnába lehet bedobni.

Kremzner Zsuzsa, a Helyi  Választási Iroda vezetője kijelentette: „11 sorban tudnak sorakozni a választópolgárok. Az asztalok mögött megyénkénti beosztásban találhatók majd a szavazólapok. Mindenhol, minden asztal mögött lesz segítő, aki a választási iratok előkészítésében fog segíteni”.

Az országgyűlési képviselők választása mellett vasárnap gyermekvédelmi népszavazást is tartanak. Így mindenki három lapot kap. Az egyiken a hat listát állító párt szerepel, a másikon az egyéni választókerületi képviselőkre lehet voksolni. A harmadikon pedig a gyermekek védelmére vonatkozó 4 kérdés szerepel.

Az országgyűlési választáson érvényesen szavazni a jelölt, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt x vagy + jellel lehet. Aki elrontja a lap kitöltését, egy alkalommal kérhet újat a szavazóbizottságtól. A lapokat borítékba rakva kell majd a szavazóurnába dobni.

Szavazni vasárnap reggel 6-tól este 7 óráig lehet. Függetlenül attól, hogy milyen hosszú sor alakult ki a szavazókörök előtt, a 7 óráig érkezők leadhatják voksaikat.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kifejtette: „Aki 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az fog még tudni szavazni. Ezt a szavazatszámláló bizottság, illetve a helyi választási iroda munkatársai jelezni fogják, és aki később érkezik, az sajnos nem fogja tudni gyakorolni a választójogát, úgyhogy ezúton is buzdítok mindenkit, hogy időben menjünk el szavazni.”

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több mint 8 millió állampolgár jogosult szavazni.

Ajánljuk még