logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dömötör Csaba: A háborúpárti tüntetésen Márki-Zay Péter közeli emberei is felszólaltak

| Szerző: hirado.hu
A Szabad Sajtó útjára szervezett délután tüntetést az Egymillióan a szabad Ukrajnáért elnevezésű civil szervezet. Szerintük azzal, hogy Magyarország nem akar belekeveredni az orosz-ukrán háborúba, az oroszok oldalára állt. A demonstrárókról az Origo azt írta, hogy „háborúpárti tüntetők vonultak utcára”. A lap szerint a tüntetéssel a szervezők nem titkolt célja az volt, hogy eleget tegyenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának, aki azt kérte: a következő napokban minél többen menjenek ki az utcákra – közölte az M1 Híradó.

Háborúpárti tüntetők vonulnak utcára Budapesten – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A lap szerint a tüntetéssel a szervezők nem titkolt célja az volt, hogy eleget tegyenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának, aki azt kérte: minél többen vonuljanak az utcákra a következő napokban.

A Szabad Sajtó útjára szervezett tüntetést – egy nappal az országgyűlési választások előtt – az Egymillióan a szabad Ukrajnáért elnevezésű civil szervezet. Szerintük azzal, hogy Magyarország nem kíván belekeveredni az orosz-ukrán háborúba, az oroszok oldalára áll. A “Legyen végre vége” elnevezésű tüntetéshez a Magyarországra menekült ukrán anyák közül is többen csatlakoztak, akik békés felvonulással hívták fel a figyelmet az ukrán gyermekek helyzetére.

Az esemény házigazdája Juhász Péter, az Együtt párt korábbi elnöke volt, aki igyekezett lelkesíteni a tüntetésen résztvevőket, akik szerinte szégyenletesen kevesen voltak. Kijelentette: „próbáljuk még egyszer, hátha megy, pótoljuk azokat, akik ma otthon nézik az élő közvetítést, vagy ülnek a fotelben és nem veszik a fáradtságot, hogy eljöjjenek ide és elmondják, hogy veletek vagyunk. Veletek vagyunk.” Hozzátette:

„nagyon köszönöm, hogy próbáljuk pótolni azokat, akik hiányoznak, ami én azt hiszem, hogy ránk nézve szégyen, hogy csak ennyien vagyunk.”

Az Origo azt írta: a tüntetést az ukrán elnök felhívásának eleget téve szervezték. Az egyértelműen háborúpárti, a szervezők ugyanis azt szeretnék, ha Magyarország bevonódna a háborúba. A lap emlékeztett: az ukrán elnök a napokban két dolgot követelt Magyarországtól: azt, hogy ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, és hogy engedjen át fegyverszállítmányokat, valamint küldjön fegyvereket Ukrajnába. Orbán Viktor miniszterelnök azonban mindkét kérést elutasította. Az Origo ennek kapcsán megjegyezte: ha az ukrán elnök felszólításának eleget tenne a kormány, azzal belevonná Magyarországot a fegyveres konfliktusba.

A mai tüntetés újabb bizonyítéka annak, hogy a baloldal háborúba akarja sodorni Magyarországot – ezt írta közösségi oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a háborúpárti tüntetésen Márki-Zay Péter közeli emberei is felszólaltak. A baloldal fegyvert küldene a hadszíntérre és a gázcsapokat is elzárnák. Ezzel a magyar családokkal fizettetnék meg a háború árát. Az államtitkár leszögezte: az orosz-ukrán háború nem a mi háborúnk.

Márki- Zay Péter szerint azonban a mi háborúnkat vívja Ukrajna. Kijelentette: „Ukrajna most a mi háborúnkat vívja.”

A Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc pedig nehezményezte: „miért nem adunk mi adott esetben lőszert”.

A baloldal az elmúlt időszakban folymatosan a háborúba való beavatkozást sürgette. Rónai Sándor, a DK Európai parlamenti képviselője kifejtette: „Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk 100 százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek”.

Hasonlóan nyilatkozott Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője: „Egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának avval, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amivel meg tudják vívni ezt a háborút.”

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1-en kiemelte: miközben a NATO mellett az európai országok sorra utasítják el az ukránok követelte szankciókat, a baloldalon mostanra nincs olyan párt, amely ne kötelezte volna el magát amellett, hogy hazánk fegyvereket és katonákat küldjön Ukrajnába. Mint mondta: „Ez az elmúlt hetek megszólalásainak fényében egyértelműen egy baloldali, politikai demonstráció.” Hozzátette: „Meglehetősen furcsa is ez a háborúpártiság a magyar baloldal részéről, ezzel eltérnek gyakorlatilag mind a NATO, mind az Európai Unió fősodorától. Egy radikális véleményt képviselnek ezáltal, és nem kevésbé fontos megjegyezni, hogy a kárpátaljai magyarokat, de Magyarországot is óriási veszélybe sodornák, hogyha a céljuk teljesülne.

Ifj. Lomnici Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szombati tüntetéshez hasonló megmozdulások alkalmasak lehetnek arra, hogy a baloldal és egyben az elmúlt évtized legnagyobb választási csalássorozatát elfedje az ellenzék.

Ajánljuk még