logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb bizonyíték a Telex manipulációjára

| Szerző: hirado.hu
Feltételezések szerint már február elsején megírhatták a kidobott levélszavazatokról szóló, március 31-i dátummal publikált cikket a Telex hírportálon.

Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett – ezzel a címmel közölt cikket a Telex. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az írás alatt dátum is szerepel: 2022. február 1., zárójelben pedig a frissítés időpontja látszik, amely szerint az írás 2022. március 31-én vált naprakésszé.

A Telex főszerkesztője szerint technikai probléma történt, ami miatt a weboldalra mutató hivatkozás (URL) „visszaugrott egy véletlen dátumra”. A Választási Médiafigyelő Delegáció vizsgálatot is indított az ügyben.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány oldalán újabb bizonyíték látott napvilágot annak kapcsán, hogy nem feltétlenül technikai hiba áll az eset hátterében.

„A szakmai vizsgálat során újabb képernyőképre bukkantunk rá, melyből kiderül, hogy nem csak az URL-ben jelent meg a februári dátum, hanem az eredeti cikk nyilvános front endjén is”

– írták.

(forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány)

Mindez további kérdéseket vethet fel a Telex hivatalos magyarázatával kapcsolatban. Annak érdekében, hogy megbizonyosodhasson a delegáció arról, hogy valóban technikai probléma történt, további szakértőket bevonását kezdeményezi – áll a Transzparens Újságírásért Alapítvány cikkében.

További érdekesség, hogy a baloldali portál nem először keveredik efféle ügybe. Korábban Csollány Szilveszter nekrológjának URL-jében szerepelt korábbi dátum, de akkor a Telex az újságírói szakmai gyakorlattal magyarázta az esetet, miszerint nekrológokat előre szoktak megírni. Ezúttal azonban technikai hibára vonatkoztak a magyarázatok az URL hibás dátumozása kapcsán.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még