logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már törvénytelen eszközöket is bevetettek Márki-Zay Péter és a baloldal kampányában

A Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat-csoport állt a hátterében a hét elejei SMS-kampánynak – erről írt a Magyar Nemzet. A lap szerint a Márky-Zay Péter kampányát segítő cégcsoport ehhez illegális adatbázist használt fel. A lap szerint ez a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalás – hangzott el az M1 híradójában.

Súlyos választási csalást követett el Márki-Zay kampánycsapata – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. Az újság azt írta: a Márky-Zay Pétert támogató, Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat-csoport állt a hátterében a hét elejei – ahogy fogalmaztak – SMS-cunaminak, amit illegális adatbázis felhasználásával hajtottak végre.

A lap a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalásnak nevezi az akciót, amely során körülbelül egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont működtetői – írják.

A Magyar Nemzet információi szerint a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy az SMS-eket egy közbeiktatott cégen keresztül a DatAdat-csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

A lap úgy tudja

az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból az SMS, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

Ez magyarázatot ad arra is – írja a szerző –, hogy a szervezők gyakorlatilag mindenféle politikai hovatartozás nélkül küldték szét a szóban forgó SMS-eket. Ezért történhetett meg, hogy jobboldali szimpatizánsok tömege, számos kormánytag, illetve konzervatív közéleti szereplő is kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet.

A Mediaworks-Hírcentrumnak nyilatkozó informatikai szakértő szerint az akció lényege az volt, hogy személyre szabott üzenetekkel olyanokat tartsanak otthon a választások napján, akik bizonyosan a kormányoldalt erősítenék, illetve azokat a szavazókat mozdítsák meg, akik a baloldalra húzhatják az ikszet. A közösségi médiumokon keresztül tehát főként a bizonytalanokat veszi célba az akció.

Márki-Zay Péter az ATV-ben elismerte, hogy segíti a kampányát a DatAdat, miután kiderült, hogy kapcsolatban áll a Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám érdekeltségébe tartozó céggel.

Az Index úgy tudja: a baloldali jelölt egyik, csaknem 30 fős kampányvacsoráját is a vállalat fizethette.

A Bajnai-listára épülő tömeges SMS-küldés után a baloldal nem áll le, folytatja a választási csalást – hívta fel a figyelmet Nacsa Lőrinc videóüzenetében. A KDNP frakciószóvivője azt mondta: Bajnai Gordon és az Amerikában kiképzett titokminisztere továbbra is használja azt a DatAdat-adatbázist, amelyet törvénytelenül állítottak össze és egy külföldi, offshore hátterű cégen keresztül birtokolnak.

„Telefonhívásokat is indítottak a törvénytelen eszközökkel összeállított adatbázisukat, a Bajnai-listát használva. A törvénytelenség teljesen nyilvánvaló, hiszen az SMS-eket és a telefonhívásokat olyanok kapták, akik soha egyetlen baloldali pártnak vagy szervezetnek nem adták meg az adataikat és nem járultak hozzá a kapcsolattartáshoz” – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Hangsúlyozta, nincs két baloldal. Egy baloldal van. Ezért is fontos, hogy ott legyünk április 3-án, és nemet mondjunk a baloldal választási csalására is – tette hozzá Nacsa Lőrinc, kiemelve, ne engedjük, hogy csalással az a baloldal kerüljön hatalomra, amely belesodorná az országot a háborúba és lerombolná azokat az eredményeket, amelyeket az ország közösen elért az elmúlt 12 éveben.

Ajánljuk még