logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jónak lenni jó! – Rubovszky Rita: Itt nem gyerekeket veszünk fel, hanem életeket vállalunk fel

| Szerző: hirado.hu
A közmédia is részt vesz a menekülteket segítő összefogásban, rendkívüli Jónak lenni jó! műsorsorozat indult. Rendkívüli Jónak lenni jó! – Magyarország összefog a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, minden hétköznap 10:15-től. A március 31-i adásban Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Általános Iskola és Gimnázium főigazgatója beszélt arról, hogy hogyan segítik az Ukrajnából menekülteket.
A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Rengetegen kényszerültek elhagyni Ukrajnát a háborús helyzet miatt, sokan gyermekekkel hagyják hátra az otthonukat. Egy budapesti iskolában több ukrán állampolgárságú fiatalt fogadtak be, közben pedig a lehetőségeikhez mérten a gyermekek szüleiről is gondoskodnak.

Patrona Hungariae Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta, összesen húsz gyermeket fogadtak be. Rubovszky Rita tájékoztatott, közülük vannak akik egyáltalán nem beszélnek magyarul, vannak akik épphogy, és vannak páran akik alig-alig, de beszélik mindkét nyelvet, erre a problémára az iskola különböző megoldásokat talált ki.

„Kiküldtünk egy felhívást, vannak olyan önkéntesek, akik odaülnek a gyermek mellé az órán és segítenek nekik, másrészt egymást is segítik a fiatalok, egymásnak is tolmácsolnak” – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy nagy szerepe van például a közös étkezésnek, az udvari játékoknak is. Jelenleg elsősorban a játékos beilleszkedésé a főszerep.

„Nem csak úgy fogadja be a közösség ezeket az embereket, hogy leültetjük őket az osztályba, hanem az életüket vállaljuk fel” 

– mondta a főigazgató.

Kapcsolódó tartalom

A bajba jutott családoknak a 1357-es nemzeti segélyvonalon bárki segíthet. Egy hívás vagy SMS 500 forintos támogatást jelent. Továbbá várják a szállásra és ellátásra vonatkozó felajánlásokat a jonaklennijo@mtva.hu e-mail-címre.

Ajánljuk még