logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Telex már februárban megírhatta a szavazatégetésről szóló cikkét

| Szerző: hirado.hu
Február elsejei dátummal is megjelent a Telexen a kidobott levélszavazatokról szóló cikk. Erről képernyőfotók is készültek. A telex főszerkesztője szerint technikai probléma történt. A Google kereső adataiból is az látszik, hogy készült már egy február elsejei cikke a Telexnek ebben a témában. Csakhogy a levélszavazati íveket csak március 15-étől vehették át a választópolgárok Erdélyben – közölte az M1 Híradó.

Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett – ezzel a címmel közölt cikket a Telex. Az írás alatt dátum is szerepel: 2022. február 1., zárójelben pedig a frissítítés időpontja látszik, amely szerint az írás 2022. március 31-én vált naprakésszé.

A kép a közösségi oldalakon kezdett terjedni, miután a Telex címoldalán közzétették a cikket, majd ezt a Facebookon is megosztották. Az írás megszületésének és publikálásának ideje közti eltérésre sokan felfigyeltek. A levélszavazatokat ugyanis Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány Független Választási Médiafigyelő Delegációja megkereste a Telexet az ügy kapcsán. Dull Szabolcs főszerkesztő azt írta: technikai hiba történt a dátumozással.

A cikk URL-jének fent bemutatott időbeli sorrendje többször is módosult (Fotó: 888.hu)

A Transzparens Újságírásért Alapítvány az oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy a Google kereső adataiban az látszik, hogy a kidobott levélszavazatokról szóló telexes cikknek mégis van egy február elsejei változata.

Az M1 is megtalálta ezt a hivatkozást. A keresőmotor tárolt adataiból pedig az is látszik, hogy egy február elsejei keltezésű telex cikkre ugrik a böngésző, de csak tized másodpercig – utána már a következő üzenet fogadja az internetezőt: A keresett oldal nem található.

A telex által közzétett cikk február elsejei változata. (Fotó: 888.hu)

A címlapfotó illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még