logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amatőr hiba miatt csúszhat a fogaskerekű felújítása, a projekt több száz millió forinttal is drágulhat

| Szerző: hirado.hu
Amatőr hibát követhetett el Karácsony Gergely és az általa a BKK felügyelőbizottságának élére diploma és megfelelő képesítés, tapasztalat nélkül kinevezett Hajnal Miklós, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is hagyták lejárni a fogaskerekű felújításához megszerzett építési engedélyt. A projekt így éveket csúszhat, és több száz millió forinttal is megdrágulhat.

Az Index szerint az eset Hajnal Miklós számára különösen is kellemetlen lehet a kampány hajrájában, mert a fogaskerekűt éppen annak a XII. kerületnek a lakói használják, amelyben a momentumos politikus indul a választásokon.

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom jelöltje (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A lap ismertette, hogy februárban lejárt a XII. kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának építési engedélye, amelyet már 2017-ben megszerzett a vonal felújítását előkészítő Tarlós István-féle városvezetés. A végleges építési engedély azonban mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt három évvel meghosszabbítani, de úgy tudjuk, ezt a lehetőséget elmulasztották.

A fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, így annak felújítása mára igencsak aktuálissá vált, hiszen egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások a vonalon. Ráadásul a tervek szerint a Széll Kálmán tértől a Normafáig meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától.

A lap információi szerint Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere pedig a lapnak megerősítette, hogy levélben értesítette Karácsony Gergelyt arról, hogy kifuthatnak az időből.

A főpolgármester azzal igyekezett megnyugtatni kollégáját, hogy a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere úgy tudja, kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre nem vonatkozik a hosszabbítás.

A fogaskerekű felújítása körül elkövetett baki különösen is sokba kerülhet a BKK felügyelőbizottságát irányító Hajnal Miklósnak. A momentumos politikus ugyanis éppen az érintett Hegyvidéken indul az ellenzéki összefogás jelöltjeként a választásokon, így az ő szavazóit közvetlenül érinti, hogy mi van a fogaskerekűvel.

Mint ismert, nagy port kavart, hogy Karácsony Gergely úgy nevezte ki Hajnalt a sok milliárd forint fölött diszponáló BKK felügyelőbizottságának élére, hogy a momentumos politikusnak sem diplomája, sem releváns szakmai tapasztalata nincs. A kinevezésről Tarlós István volt főpolgármester az Indexnek kifejtette, hogy az ő idején mindig képzett és tapasztalt személyek töltötték be ezt a posztot.

„A BKK-nál a vezetői vagy ellenőrzési funkció betöltéséhez ugyanis célszerű, hogy szakirányú felsőfokú végzettséggel vagy jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezzen valaki. Sőt, az a legjobb, ha mind a kettőből van az illetőnek” – vélekedett a volt főpolgármester, aki úgy fogalmazott: elég rendhagyónak tűnik a számomra, hogy olyan személyt választottak a BKK felügyelőbizottságának élére, akinek nyilvánvalóan egyik sincs a birtokában.

Hajnal Miklósnak már a kampány kezdete óta gondot jelent, hogy nincs megfelelő képesítése. A fiatal momentumos ugyanis többször is valótlanul állította, hogy közgazdász, sőt még a LinkedIn-profilján is feltüntetett hamisan egy oxfordi diplomát, amit soha nem szerzett meg. Miután az eset kipattant a sajtóban, az ellenzék XII. kerületi jelöltje később kénytelen volt módosítani a magáról valótlanul megadott információt.

Ajánljuk még