logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megmutatjuk milyen lesz a Nyugati pályaudvar – sztárépítészek tervezik

| Szerző: hirado.hu
Világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát! London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték, sok más munka mellett – írta közösségi oldalán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A világ és Magyarország építészeinek legjobbjai szálltak versenybe, hogy megtervezhessék az új, kibővített, XXI. századi Nyugati pályaudvart – írta Fürjes Balázs, majd felidézte, hogy tavaly októberben egy kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdettek a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására.

Egy 21. századi, többszintes, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati a föld alatt egy hat vágányos vasúti mélyállomással, ahová a jövőben a Duna alatti vasúti alagút is beérkezik majd

– emelte ki Fürjes Balázs.

A Nyugati környezetének megújításával közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel, kaphat teljesen új funkciót Budapest szívében és válhat nagyrészben zöldterületté – jegyezte meg az államtitkár.

Majd hozzátette, hogy a pályázat mezőnyét a világ legjobbjai adták, akik az utóbbi 15 évben Európa, nagy, történelmi pályaudvarainak megújításában is részt vettek, és újakat terveztek meg Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában.

A galéria megnyitásához kattintson a képre!

Világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát! London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték, sok más munka mellett – adta hírül közösségi oldalán az államtitkár.

Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart. Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe.

Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt hat vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik.

A Nyugati pályaudvar és környezete, azaz a Váci út- Dózsa György út-Podmaniczky utca-Nagykörút által határolt városrész teljes megújítását tervezik. Ez Budapest legbelvárosibb barnamezős, vasúti területe, amely ma zöldet és belvárosi funkciókat szorít ki Budapest belső részéből. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és válhat nagyrészt zöldterületté – fogalmazta meg az államtitkár.

 • A győztes tervező: Nagy-Britanniából a Grimshaw Architects csapata, ők készíthetik el a Nyugati pályaudvar és a környező városrész megújításának részletes terveit. A győztes csapatban magyar építészek is dolgoztak: a Nautes iroda csapata.
 • A második helyen holtversenyben: a francia AREP Group Architectes és az osztrák Albert Wimmer tervezőirodák pályaművei végeztek.
 • Harmadik lett: a Zaha Hadid Architects (Nagy-Britannia) + Finta és Társai Építészstúdió (Magyarország) + Buro Happold (Nagy-Britannia) + Abud Mérnökiroda (Magyarország) + Land Italia (Olaszország) építészirodák közös alkotása.
 • Megvételben részesült: a japán KKAA Kengo Kuma & Associates és a magyar M-Teampannon közös pályaműve.

Mit lehet tudni a győztesről?

A brit Grimshaw Architects 1980-ban alakult Londonban, de mára már összesen 7 irodájuk van (London, Los Angeles, New York, Párizs, Dubai, Melbourne és Sydney). Nekik köszönhetően újult meg a London Bridge pályaudvar, ahol évente 90 millió utas fordul meg, a vasútállomás számos építészeti díjat kapott. Ahogy az általuk tervezett Waterloo és a Paddington vasútállomás épülete is.

Az iroda munkáját dicséri a New York-i Fulton Center metróállomás, Los Angeles, Amszterdam, Doha, Melbourne számos új állomása. Tervezőként dolgoznak a rövidesen megnyíló londoni Crossrail állomásain, valamint Nagy-Britannia épülő új nagysebességű vasúti pályaudvarán, a London Euston-on is.

Ez az egyedülálló szakmai tapasztalat az államtitkár szerint garanciát jelent arra, hogy a Nyugatiból egy utasbarát, az utasokat jól kiszolgáló pályaudvar, körülötte pedig egy barátságos és zöld városrész jöjjön létre.

Miért és hogyan újul meg a Nyugati pályaudvar és környezete?

 1. Egy háromszintes, 21. századi, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati, amely jóval több vonatot tud majd fogadni! A felszínen, az Eiffel-csarnok mögött egy új, 13 vágányos vasúti csarnok épül. A föld alatt pedig egy 6 vágányos mélyállomás lesz. A pályaudvar elővárosi, távolsági és nemzetközi vonatokat fogad majd. A mélyállomás először fejállomásként működik majd, de úgy építik meg, hogy a jövőben a Duna alatti, a Déli és Nyugati pályaudvarokat összekötő vasúti alagút is könnyen kapcsolódjon. A jövőben ide érkezik majd be az északi és a déli hévek összekötésével megvalósuló M5-ös metró is, amelynek megállója a mélyállomás alatt lesz. Ez lesz Közép-Európa egyik, Magyarország és Budapest legnagyobb, legforgalmasabb kötöttpályás közlekedési csomópontja. Ha minden elkészül, napi 300 000 utas fordul majd meg itt.
 2. A felszínen új vasúti csarnok épül, amely az Eiffel-csarnok és Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg! Az új, 13 vágányos, modern vasúti csarnok az Eiffel-csarnok mögött épül fel. Különleges tetőszerkezetével karakteres homlokzatot, világos bejáratot ad Podmaniczky utca és a Nyugati tér irányába. A tervezett új csarnok megadja a tiszteletet az Eiffel-csarnoknak: nem akar fölébe kerekedni, nem akar attrakció lenni, nem is ér hozzá a régihez, azt minden irányból önálló, megközelíthető, körbejárható épületté teszi. Ezáltal a kortárs épület hangsúlyosabbá teszi és kiemeli a műemlék csarnokot. Belső világában kék színű acélszerkezetével és faburkolataival az Eiffel-csarnok stílusjegyeit viszi tovább, így teremtve egységet régi és új között.
 3. Az Eiffel-csarnok új közösségi tér és találkozási pont lesz! Az Eiffel-csarnok épületében az utcaszinten a vasúti forgalom megszűnik. Az így felszabaduló területen jön létre Budapest új színfoltja és új találkozási pontja, közösségi tere: boltokkal, kávézókkal, rendezvénytérrel, éttermekkel.
 4. Jól átjárható, minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér jön létre! Ma a Nyugati pályaudvar a felszínen csak két oldalról közelíthető meg: a Nyugati téri parkoló és a Nagykörút irányából. Megújításával új bejáratokat kap a pályaudvar: az Eiffel tér, a Podmaniczky utca, a Ferdinánd híd és a Westend irányából is könnyedén megközelíthető lesz. Megszűnik a szomszédos kerületek közötti elvágó hatás, javul a VI. kerület és a XIII. kerület közötti kapcsolat. Ezt segítik elő az új, keresztirányú gyalogos és kerékpáros kapcsolatok.
 5. Egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig! A rozsdából zöld lesz! A terv új belvárosi zöldfelületet hoz létre, melynek megtervezése során elsődlegesen az AREP Group által jegyzett második helyezett pályamű legjobbnak ítélt parki megoldásaira támaszkodtak. Az új park a Podmaniczky utca mentén fut majd végig, a Városliget és a Nagykörút térségét egy valódi zöldfolyosóként köti össze. A 17 hektáros pihenőterületen a sportolni vágyók számára futókört, több közösségi sportpályát is építenek. A családosokat több korosztályos játszótér várja majd, pelenkázóval felszerelt mosdókkal. Kutyás élményparkot és nagy, zöld pihenőtereket alakítanak ki, új növényzetet ültetnek el. A parkot új épületek szegélyezik majd, ezek Terézváros felé zajvédő falként is funkcionálnak. A vasúti Motorszín ipari műemlék épülete pedig kulturális funkciót kap.
 6. Bezöldül, és egy színvonalas, városi térként születik újjá a Nyugati tér! A Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar. Helyükön egy barátságos zöld tér születik: fákkal és színvonalas utcabútorokkal.
 7. Elbontják a Nagykörút, Váci út és Bajcsy-Zsilinszky út metszéspontjában található autós felüljárót – a belvárosba nem kell autópálya!

Fürjes Balázs kifejtette, hogy a részletes tervek megalkotása, a pályaudvar és környezetében minden egyes apró részlet kidolgozása, az érintettekkel való egyeztetése önmagában több éves feladat. A megvalósulásig még nagyon hosszú út vezet, ha mindez tizenkét év múlva valóság lenne, gyorsan haladnánk.

 

Ajánljuk még