logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Világháborús bombákat találtak egy erdős területen

Világháborús robbanótesteket találtak a vízvezetékrendszer kialakításán dolgozó munkások a Komárom és Ács közötti erdős területen - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede Facebook-oldalán pénteken.

Azt írták: a több mint 75 éve „szunnyadó” robbanóeszközök első példányát egy munkagép kanala hozta felszínre, majd a jelenlévők értesítették a rendőrséget.

Ezt követően a tűzszerész alakulat több napon keresztül folytatott műszeres keresést és egymás után emelték ki a különböző állapotú robbanótesteket. A felszínre hozott világháborús robbanótestek össztömege elérte a 250 kilogrammot.

Végül 23 darab német 7,5 centiméteres páncéltörő tüzérségi gránátot, 4 darab 8,8 centiméteres, ugyancsak német páncéltörő tüzérségi gránátot és hozzávetőlegesen 65 kilogrammnyi robbanótest maradványt szállítottak el a katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre – ismertették.

Az eset kapcsán felhívták a figyelmet, hogy átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt katonai eredetű robbanótestekkel összefüggésben.

„Fontos, hogy ha bárki robbanóeszköznek vélt tárgyat talál, akkor azonnal értesíteni kell a rendőrséget” – figyelmeztetettek a honvédségi tűzszerészek, kiemelve, hogy a robbanóeszközök 1945 óta még veszélyesebbé is válhattak, mint legyártásuk vagy alkalmazásuk idején voltak.

 

Ajánljuk még