logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Nem akarunk részesei lenni a háborúnak

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államokban állandó székhellyel rendelkező humanitárius világszervezetek mellett, már a kormányt állandóan bíráló washingtoni és brüsszeli nyilvánosságban is elismerik az Ukrajnából érkezett menekültek magyarországi ellátását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a háború rendkívüli humanitárius válságot idézett elő Európában, és a menekültáradat jelentette terhek nagy részét a szomszédos országoknak kell viselniük, mindenekelőtt Lengyelországnak és Magyarországnak. Elmondta, hogy még az európai és amerikai vezetők is elismerik az önkéntesek, a civil, a jótékonysági és az egyházi szervezetek, valamint az állami intézmények elképesztő közös erőfeszítéseit hazánkban.

„Nem véletlen, hogy most már a minket állandóan bíráló washingtoni és brüsszeli nyilvánosságban is vagy inkább nem mondanak semmit rólunk, vagy úgy kénytelen-kelletlen elismerik, hogy a lengyelek mellett mi is hatalmas terhet viselünk”

– jelentette ki.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy nap folyamán humanitárius kérdésekről tárgyalt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC), az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyes vezetőivel, amely szervezetek jelenleg nagy figyelmet szentelnek Magyarországnak.

Kiemelte, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt regionális bázist hozott létre Debrecenben, és ennek egyik oka éppen az, hogy hazánk nem engedi át a fegyverszállítmányokat Ukrajnába, így biztonságos helyszín a humanitárius tevékenységek számára.

Nem újkeletű az UNICEF budapesti jelenléte 

Elmondta: az UNICEF már eddig is jelen volt Budapesten, ahol egy 370 fős központtal rendelkezik. A WHO-t pedig „nagy elégedettséggel” töltötte el, hogy a magyar hatóságok nem csak szállást és ellátást nyújtanak a menekülteknek, hanem koronavírus elleni oltást is, mivel a járvány még mindig nem ért véget.

A miniszter az ukrán elnök előző napi, Orbán Viktor kormányfőnek szánt üzenetének „stílusát és személyeskedését” nem kívánta minősíteni, azonban figyelmeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij kéréseinek, követeléseinek teljesítése “elképesztő biztonsági kockázatot” jelentene.

„Én elfogadom, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek biztonsága az első, de nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Ha engednénk fegyverek átszállítását, fegyvert szállítanánk, katonákat küldenénk Ukrajnába, azzal belesodornánk Magyarországot a háborúba”

– fogalmazott.

Rámutatott, hogy a kormány nem támogatja az orosz kőolaj- és földgázembargó bevezetését, ugyanis ebben az esetben „nem lenne fűtés, nem lenne benzin, az ipar nem tudna működni”.

„Ezekhez a döntéseinkhez természetesen ragaszkodunk, akárki akármit mond, akárki akárhogyan személyeskedik, vagy akárhogyan is támadnak minket kívülről vagy Magyarországon belülről” – szögezte le Szijjártó Péter.

Ajánljuk még