logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átadták a bajai honvédelmi sportközpontot

Átadták az ország második honvédelmi sportközpontját a Bács-Kiskun megyei Baján csütörtökön. A multifunkcionális sportközpontok bruttó 860 millió forintból, teljes mértékben hazai forrásból valósult meg.

„Sokan sokáig azt gondolták, hogy Európában már nem lehet háború, ehhez képest a világ alapvetően megváltozott, és azt lehet látni, hogy ez a változás néhány nap alatt komoly politikai döntés szakbeli következményekkel is együtt jár” – utalt a négy hete kirobbant ukrajnai háborúra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen.

Emlékeztetett: a magyar kormány a 2010-es kormányváltást követően új alapokra helyezte az önkéntes katonai szolgálat lehetőségét, majd hat-nyolc évvel ezelőtt haderőfejlesztésről, a Honvédelmi Sportszövetséggel összefogva pedig honvédelmi sportközpontok létrehozásáról döntött, amelyek mind az ország védelmére irányultak. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány most is leginkább a béke és a biztonság mellett szólal fel, de emellett „az állam nem mondhat le a saját maga védelmének képességéről sem.”

A politikus jelezte: Újfehértó után a bajai a második sportközpont, amely elkészült, de a napokban adják át a balassagyarmati létesítményt, és még a nyár elejére befejeződnek a szarvasi és a szigetvári intézmények munkálatai is. Mint mondta: a honvédelmi sportközpontok révén az adott településeken a korábbinál sokkal szélesebb körű katonai felkészülést és sportolási lehetőségeket biztosíthatnak.

Simicskó István, a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: fontos, hogy az országos program első ütemében valamennyi megyében készüljön el egy-egy sportközpont, majd később járási rendszerben is épüljenek, lehetőséget adva a helyieknek a honvédelemhez köthető sporttevékenységek elsősorban a sportlövészet, a különféle küzdő- és technikai sportok gyakorlására, és egyben a közösségépítésre is.

 

A politikus emlékeztetett: Kossuth Lajos szerint a haza védelme mindennapi szolgálat, tehát a gyermekeket, a fiatalabb nemzedéket érdemes olyan módon nevelni, hogy tudják mit jelent a haza, hogy a szülőföld pótolhatatlan érték, és baj esetén védelmezzék is.

„Magyarország egyébként nem sodródhat bele a háborúba, nem is fog. Nincs is ehhez köthető célja az épületegyütteseknek, mindössze lehetőséget teremteni új sportágak kipróbálására, új ismeretek és élmények szerzésére” – tette hozzá.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan kezdeményezést támogat, amely elősegíti a fiatalok testi-lelki fejlődését, és hozzájárul az ország önvédelmi képeségének fenntartásához, megerősítéséhez, amely a háborús események miatt még inkább kulcsfontosságúvá vált.

Hozzátette: e célok mentén döntött a kormány 2020 nyarán arról, hogy országszerte honvédelmi sportközpontokat hoz létre, és az országos kormányzati beruházási program első ütemében 16 helyszínen épülnek professzionális, multifunkcionális sportközpontok. Kiemelte: a bajai létesítmény bruttó 860 millió forintból, teljes mértékben hazai forrásból valósult meg.

A kormány az üzemeltetéséhez szükséges eszközökre 62 millió forintot biztosított, a sporteszközök beszerzése pedig a Honvédelmi Sportszövetség feladata lesz. A mintegy 1100 négyzetméteres területen kialakított sportközpont 92 fő befogadására alkalmas. A zöldmezős beruházásként megvalósuló létesítmény egyebek mellett rendelkezik multifunkcionális közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló és oktató helyiségekkel, valamint fedett és nyitott lőtérrel.

A politikus szerint a sportközpont „összességében hozzájárul Magyarország általános védelmi képességének fejlesztéséhez”. Zsigó Róbert, a családokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a honvédelmi sportközpont egyaránt képes a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb közösségi rendezvényeket kiszolgálni. Felidézte: Baja tiszteletreméltó lövészmúlttal rendelkezik, hiszen a Bajai Céllövész Társulatot 219 éve, 1803-ban hozták létre.

Baja történelmében továbbá különös hangsúllyal szerepel a honvédelem is, hiszen az első felelős kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár a város szülötte volt, aki nemzetét nemcsak honatyaként, hanem tudósként is szolgálta. Elévülhetetlen érdeme volt a magyar honvéd sereg megszervezésében, ezért joggal nevezik a magyar honvédség megteremtőjének. A katonai nevelés főfelügyelőjeként 1849 májusában és júniusában az volt a célja, hogy “a fiatalok személyiségének részévé válhasson a tevékeny hazaszeretet”. Az államtitkár hozzátette: kezdeményezi, hogy a bajai honvédelmi sportközpontot Mészáros Lázárról nevezzék el.

Ajánljuk még