logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák Katalin folytatta látogatását az ukrán határ mentén

Folytatta látogatását az ukrán határ menti településeken a megválasztott köztársasági elnök, Novák Katalin, aki Nyíregyházán, Záhonyban, Eperjeskén, Lónyán, Barabáson és Tarpán is járt szerdán.

A megválasztott államfő a közmédiának nyilatkozva elmondta: szívszorító történeteket hallott és megrendítő összefogást tapasztalt szerdai útján.

Novák Katalin látott olyan kismamát, aki 38 hetes terhesen menekült el a háborúból és a nyíregyházai kórházban szülte meg egészséges gyermekét. Beszélt olyan családokkal is, amelyek tagjai Magyarországon tudtak újra találkozni egymással, valamint olyanokkal is, akik mennek tovább Magyarországról Európa más országaiba.

Nincsenek hosszú távú stratégiák, egyelőre mindenki napról napra él – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy az Ukrajnából érkezők nagyra értékelik a magyarok segítségét.

A megválasztott köztársasági elnök úgy fogalmazott: összefog a városok, falvak apraja-nagyja, a vezetők, a segélyszervezetek, a kórházak, egyetemek, iskolák dolgozói, az óvónők, a konyhások. Mindenki igyekszik megtalálni azt, hogyan tudna hozzájárulni ahhoz, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat azok, akik menekülni kényszerülnek – emelte ki.

Novák Katalint a szerdán tapasztaltak is abban erősítették meg, hogy mennyire fontos a béke. A háborút meg kell állítani és meg kell akadályozni azt, hogy Magyarország is belesodródjon abba – jelentette ki. Hangsúlyozta: Magyarország célja a béke előmozdítása és a segítségnyújtás a menekülőknek.

Czibere Károly, Református Szeretetszolgálat elnöke a közmédiának elmondta: szervezetük a háború első napjától jelen van a térségben. A határ mindkét oldalán aktivizálták az egyház közösségeit, akik nagy számban vesznek részt a segítségnyújtásban.A záhonyi segítségponton a megválasztott államfő a Református Szeretetszolgálat dolgozóinak az ebédosztásban is segített.

 

 

Novák Katalin Fényeslitkén is járt, ahol a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban lakó lányokat szállásolták el egy református fenntartású intézményben. Ott Katkó László, a gyermekotthon vezetője köszönetet mondott azért, hogy befogadták őket, mert a fogyatékossággal élő lányoknak sokat jelent, hogy ne menhelyre kerüljenek, hanem jó körülmények közt élhessék mindennapjaikat.

A közmédiának nyilatkozott egy ukrán hatgyermekes édesapa is, aki Budapesten az építőiparban dolgozik és családja március elején jött át a határon. Őket ideiglenesen Eperjeskén szállásolták el.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója Lónyán arról adott tájékoztatást, hogy bár a napokban csökkent a menekültek száma, napközben hárman-négyen, éjszaka pedig ketten látnak el szolgálatot. A menekültek ellátása mellett az adományok szortírozásával, szavatossági ellenőrzésével foglalkoznak.

Hozzátette: a vöröskereszt a csengersimai határátkelőhelyen is jelen van hat emberrel.

Novák Katalin a napot Tarpán zárta, ahol úgy fogalmazott: a nők a békét akarják megnyerni, nem a háborút, nem a fegyverropogást támogatják, hanem azt, hogy minél előbb béke legyen.

A megválasztott államfő a magyarok támogatásáról biztosította a menekülteket és arról is beszélt: szeretné, ha lenne magyar élet Kárpátalján nemcsak tíz, húsz, hanem száz év múlva is.

Ajánljuk még