logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Palkovics: Az innováció és a fejlesztés az Andrássy Egyetem jövője

Fontos szerepet tud betölteni a jövőben a kutatás és az innováció területén az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem – mondta az innovációs és technológiai miniszter az egyetem fennállásának 20. évfordulóján rendezett keddi ünnepségen.

Palkovics László német nyelvű beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az egyetlen a német nyelvű országokon kívül, ahol német nyelven lehet az óvodától az egyetemig tanulni; a kör az Andrássy Egyetem húsz évvel ezelőtti létrehozásával zárult be.

Az egyetem első húsz éve a képzés időszaka volt, a következő húsz évben a kutatás, az innováció és a fejlesztés áll majd a középpontban – jelentette ki.

Palkovics László kiemelte: Magyarországon nagy változáson ment keresztül a kutatás-fejlesztés az elmúlt években, az ezen a területen dolgozók száma megduplázódott, 2021-ben már 60 ezren voltak. A kutatás-fejlesztésre költhető források 2016 óta megduplázódtak, jelenleg a GDP 1,6 százalékát fordítják erre.

A miniszter kiemelte a német nyelvű ipari üzemek szerepét a hazai gazdaságban, hozzátéve, hogy ösztönzik az egyetemek és kutatóintézetek együttműködését, és ebben fontos szerepe lehet az Andrássy Egyetemnek is.

Pállinger Zoltán rektor arról beszélt, hogy az egyetem európai modellprojekt: nemzetközi egyetem Budapesten, erős európai fókusszal. Hozzátette: az a céljuk, hogy a jövőben is betölthessék a híd funkcióját a régi és új európai uniós tagállamok között, az elmélet és gyakorlat, az egyetem és a munkaerőpiac között, és híd lehessen a tudományos közösségen belül, a polgárok között.

Fegyveres konfliktus zajlik a kontinensen, és az Andrássy Egyetem missziója képviselni azt a pragmatikus felfogást, hogy Európa csak akkor tud hosszú távon virágozni, ha együttműködünk – jelentette ki.

Kiemelte: az egyetemen több mint húsz nemzet képviselteti magát, az intézmény a hétköznapokon interkulturális képződmény, “Európa kicsiben”, és nagyon fontosnak tartja, hogy a hallgatók és a tanárok mindig keressenek közös megoldást a problémákra. Elmondta: az egyetem a versenyképesség megőrzése érdekében növelni akarja ismertségét, ezentúl is részt vesz európai programokban és új szakokat is indít.

Prőhle Gergely, a kuratórium elnöke azt mondta, hogy az egyetem kelet és nyugat között, de nagyon világos nyugati elkötelezettséggel tevékenykedik, ami a tudományos, a diplomáciai és a kulturális kapcsolatokban is megnyilvánul.

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem megalapításáról 2001 márciusában írt alá szándéknyilatkozatot a magyar, a bajor és a baden-württembergi miniszterelnök, valamint az osztrák kancellár. Ez volt az ulmi nyilatkozat. A Pollack Mihály téri Festetics-palotában működő felsőoktatási intézményben, amely mester- és posztgraduális képzéseket kínál német nyelven a történelem-, a politika-, a gazdaság- és a jogtudományok területén, 2002 szeptemberében kezdte meg tanulmányait az első évfolyam.

 

Ajánljuk még