logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Álhíreket terjesztett több baloldali hírportál a magyar és a lengyel államfő elhalasztott találkozójáról

Álhíreket terjesztett több médium a magyar és a lengyel államfő elhalasztott találkozójáról. Azt írták, hogy azért nem utazott el Áder János Lengyelországba, mert Andrzej Duda az „oroszbarát magyar álláspont” miatt nem akart vele mutatkozni. Ezzel szemben a valóság az, hogy azért halasztották el a lengyel–magyar barátság napi rendezvényt, mert háború idején nem illik „boldogan ünnepelni”, de az első adandó alkalommal bepótolják. Áder Jánost és feleségét, Herczeg Anitát is várja a lengyel államfő egy baráti találkozóra – hangzott el az M1 Híradójában.

Egymás után számoltak be arról a baloldali portálok, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem utazik Lengyelországba, a lengyel–magyar barátság napjára Áder János köztársasági elnök. Valamennyien tudni vélték azt is, hogy miért.

A lengyel elnök nem akar Áder Jánossal mutatkozni. Vége a barátságnak – fogalmazott a 168 Óra.

Nem akar találkozni Áder Jánossal a lengyel államfő – szerepelt a Népszava cikkének címében.

Füstbe ment a lengyel–magyar barátság” – írta a DK-hoz közelálló Nyugatifény.

A balliberális média egy része ezúttal az Azonnali.hu pénteki cikkét vette át. Ott ugyanis azt írták: a március 23-ára, a lengyelországi Bochniába tervezett lengyel–magyar elnöki találkozót a lengyelek lemondták.

Az Azonnali egy meg nem nevezett forrására hivatkozva azt írta: „az oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen”.

Szombatra azonban kiderült, hogy ez hazugság. Andrzej Duda lengyel elnök hivatalának közleménye ugyanis cáfolta a balliberális portálok állítását. Mint írják: az idei évben a lengyel–magyar barátság napját március 18-19-én tartottuk volna Bochniában.

Az első mondatból tehát kiderült, hogy már a találkozó dátumát is rosszul írták a baloldali portálok.

A lengyel elnöki hivatal így folytatja: „a barátság napot az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk. Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk.

Kiemelik azt is: ugyanakkor Andrzej Duda államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a lengyel–magyar barátság napját az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder Jánossal és feleségével, Herczeg Anitával Andrzej Duda és felesége, Agata Kornhauser-Duda baráti viszonyt ápol. Andrzej Duda szándéka, hogy Áder János – még hivatali idejének lejárta előtt – a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye.

A címlapfotón: Áder János köztársasági elnök (b) és Andrzej Duda lengyel államfő (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még