logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A baloldal katonákat és fegyvereket küldene a háborúba

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay Péter megfenyegette azokat, akik elmondják, hogy katonákat küldene Ukrajnába. Közben újabb baloldali politikus követeli, hogy Magyarország szállítson fegyvereket Ukrajnába, most az LMP-s Demeter Márta állt elő ezzel. Közben Márki-Zay Péter feljelentette a miniszterelnököt, mert Orbán Viktor szembesítette korábbi kijelentéseivel – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorban, melynek vendége Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője volt.

Egy újabb fordulóponthoz ért a baloldal kommunikációja, és ezzel együtt Márki-Zay Péter kommunikációja is. A február óta kirobban orosz-ukrán konfliktusban a magyar kormány álláspontja, hogy nem szabad belekeverednünk ebbe a háborúba,

a baloldal miniszterelnök-jelöltje azonban már többször is azt hangoztatta, hogy katonákat és fegyvereket kellene küldenie Magyarországnak

az ukránok megsegítésére. A napokban pedig a baloldali jelölt azt mondta, hogy feljelenti azokat, akik azzal vádolják, hogy fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint azonban Márki-Zay Péter már rengetegszer jelentette ki, hogy miniszterelnökként fegyvereket és katonákat küldene ebbe a háborús konfliktusba, abban az esetben, ha a NATO ilyen jellegű intézkedést tenne. Az elemző felhívta a figyelmet, hogy

a baloldali miniszterelnök-jelölt ezt egy olyan időszakban mondta, amikor Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára jelentette ki, hogy „a szövetségnek esze ágában sincs nem hogy katonailag beavatkozni Ukrajnában, de még légtérvédelmi zónát sem létrehozni”

– fogalmazott Erdélyi Rezső Krisztián, majd hozzátette, hogy a baloldallal ellentétben a magyar kormány tisztában van azzal, hogy Magyarországnak az Európai Unión és a NATO-n belül is van egy speciális helyzete, ugyanis a 20. század eseményei miatt Ukrajnában, Kárpátalján egy jelentős magyar kisebbség él. Ezt a jelentős kisebbséget pedig egy felelős kormány nem hagyhatja figyelmen kívül, nem teheti ki olyan veszélynek, ami esetleges fegyverszállítmányt, vagy adott esetben katonai beavatkozást kockáztatna.

Ha Magyarországon keresztül mennének a fegyverek, vagy bármilyen logisztika, és ezek a magyar-ukrán határt átlépik, akkor az első terület, ahol ezek a fegyverek megérkeznek, az Kárpátaljának a beregszászi járása, ami a kárpátaljai magyarok döntő többségének ad otthont.

Az oroszok pedig korábban kijelentették, hogy legitim katonai célpontnak tekintenek minden fegyverszállítmányt. Tehát, ha egy felelőtlen politika miatt ilyen fegyverek érkeznének Kárpátalján keresztül Ukrajnába, akkor azzal magyarlakta területeket tennénk ki orosz bombázásoknak.

Márki-Zay Péter korábban azt is mondta, hogy a kormány magyar katonai gépeken szállít fegyvereket, és Orbán Viktor is részt vesz Ukrajna felfegyverkezésében. Az elemző azonban ezeket az állításokat nem tartja megalapozottnak, véleménye szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem tud különbséget tenni a NATO-nak a nehéz légi szállítási képessége között, illetve a magyar honvédségnek a képessége között.

A NATO nehéz szállítási képességéről tudni kell, hogy ezt C-17-es repülőgépek adják, és nem tartozik a magyar honvédség kötelékébe, ugyanis annak parancsnokságát felváltva adja az Egyesült Államok, Norvégia és még néhány európai uniós ország, illetve 12 országból származik ennek az egységnek a kezelőszemélyzete.

Tehát, ha a NATO gépe adott esetben fegyvereket visz Nyugat-Európából Közép-Európába, az nem a magyar honvédségnek, és végképp nem a magyar kormánynak az akciója. Ez egy NATO akció, amire nincs ráhatással a magyar kormány

– hangsúlyozta Erdélyi Rezső Krisztián.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még