logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Felkészültünk a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére

| Szerző: hirado.hu
Felkészültünk a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a nyírségi operatív központból.

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán ellenőrzést tartott abban a rendészeti központban, ahol a katasztrófavédelem és más állami szervek a nap 24 órájában koordinálják a menekültekkel kapcsolatos feladatokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A központban nyomon követik, hová mennyi menekült érkezik pontosan, buszokat szerveznek és gondoskodnak arról, hogy mindenkinek jusson ellátás és szállás – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor három napon keresztül tartózkodik a magyar–ukrán határon, személyesen követi az eseményeket és irányítja a hatóságok munkáját.

A miniszterelnök még szerda este a román–magyar határhoz is ellátogatott. Ebből az irányból is folyamatosan érkeznek ugyanis a menekültek hazánkba.

„Több ezren jönnek naponta, autókkal. Hat sávon keresztül folyamatos az áthaladás. A rendőrök erőiket megfeszítve dolgoznak. Gördülékenyen megy minden, és a vöröskeresztesek pedig a gyerekeseknek nyújtanak segítséget, adnak enni- és innivalót. A jövő héten egy nagyobb hullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk. Többen fognak majd itt dolgozni”

– mondta a miniszterelnök.

Az ENSZ menekültügyi hatósága szerint már csaknem 283 ezer ember érkezett Ukrajna felől Magyarországra. Csakhogy más irányból is jönnek menekültek. A magyar kormány úgy számol: szerda reggel már a 430 ezret is meghaladta a Magyarországra érkezett menekültek száma.

A kormányfő emiatt is döntött úgy, hogy három napon keresztül a debreceni laktanyából követi a rendőrök, a katonák és a katasztrófavédelem munkatársainak munkáját. Ráadásul a nyomás erősödni fog. A miniszterelnök úgy fogalmazott: kormány a jövő héten minden eddiginél nagyobb menekülthullámra számít.

„A háború nem csitul, hanem kiterje, és ahogy kiterjed, fönnáll annak az esélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket. Azért jönnek ilyen sokan, mert most már nemcsak a háború elől, hanem a háborúból is menekülnek” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette:

Magyarország eddig minden menekültet el tudott látni, és továbbra is az a cél, hogy minden bajbajutott segítséget kapjon Magyarországon.

Ajánljuk még