logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay Péter mentegeti a karlendítő jobbikost

| Szerző: hirado.hu
A Jobbikban továbbra sincsenek nácik és fasiszták – így próbálta mentegetni Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje az antiszemita-botrányba keveredett Z. Kárpát Dánielt, a Jobbik alelnökét, aki az egyesült baloldal közös listájának 9. helyén juthat be az áprilisi választásokat követő új összetételű Parlamentbe. Ismert: a napokban előkerült egy régebbi felvétel, amely tanúsága szerint Z. Kárpát Dániel náci karlendítésre vetemedett.

 

Az egyesült baloldalt alkotó pártszövetség tagjaként Márki-Zay Péter mögött felsorakozó Jobbik alelnöke náci karlendítésre vetemedett, ami a Jakab Péter irányította párt legújabb antiszemita-botrányát hozta. Mint ahogy azt a hirado.hu is megírta, a történtekről a Jewish Voice című amerikai újság Régi Jobbik, új palackban című írásában számolt be. A cikk azt fejtegeti, hogy amíg olyan náci karlendítést végző és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel aktívan politizál a Jobbikban, addig a pártban jelen van az antiszemita gondolkodás.

Márki-Zay Péter vasárnapi élő, Facebook-bejelentkezésében azonban nem hogy elítélte volna a karlendítést és a mögöttes ordas eszméket, hanem inkább mentegetni igyekezett a jobbikos politikust.

Kijelentette: „a rossz minőségű felvételből, abból a mosolyból, nekem úgy tűnik, hogy az nem egy valódi környezet, de természetesen a Jobbik már kiadott erről egy közleményt, amiben mindenkit megnyugtattak, hogy semmiféle antiszemitizmus nincs Z. Kárpát Dánielben”.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy szerinte „továbbra sincsenek a Jobbikban nácik és fasiszták”.

Nem ez a Jobbik első antiszemita botránya. Mint azt a hirado.hu is megírta: a párt váci politikusa, Tótváradi-Nagy Bence, a közösségi médiában felhozott kérdésre a nácik hírhedt vezérének, Adolf Hitlernek a fotójával fejezte ki tetszését. A jobbikus politikus antiszemitizmusáról a Magyar Hírlap kiderítette: korábban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemre is gyűlölködő megjegyzést tett:

„Megnyitottam a honlapjukat, azóta törölgetem a laptopomat, még a billentyűzetet is leköptem…”

De nem csak Tótváradi-Nagy Bencéről derült ki, hogy antiszemita nézeteket képvisel. A Márki-Zay Péter mögé felsorakozó Jobbik Somogy megyei régiós igazgatója is osztja nézeteit. Mint azt a hirado.hu is megírta: Kesztyüs Attila 2012. május 12-én Facebook-bejegyzésében Fényes gomb címmel osztotta meg a zsidóságról vallott gondolatait. Eszerint a zsidók a cigányokkal végeztetik el a magyarság kiirtásának „piszkos munkáját”.

Antiszemita megnyilvánulás fűződik Gyöngyösi Márton nevéhez is, aki 2012-ben, mint a párt akkori parlamenti frakcióvezető-helyettese, az ország házában azt indítványozta, hogy a hazai zsidóságot vegyék lajstromba. A jobbikos politikus mindezt azzal indokolta:

„felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Márki-Zay Péter is antiszemita botrányba keveredett, ugyanis minapi Facebook-videójában hosszasan értekezett arról, hogy a Fidesz-média hamisan antiszemitának próbálja őt beállítani, pedig „ott is vannak zsidók, de elég kevés”.

Márki-Zay megjegyzése ellen Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi elnöke nyílt levélben tiltakozott és arra kérte a baloldali miniszterelnök-jelöltet, hogy a zsidóságot ne használja fel a politikai céljai eléréséhez, majd feltette a kérdést, hogy amikor antiszemita zsidókról beszél, akkor eszébe jut-e legfőbb szövetségeseinek egyike, „a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője”.

Ajánljuk még