logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Benzinárstop: Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyag ára az Európai Unióban

Hatalmas mértékben emelkedik az üzemanyag ára az Európai Unióban; a magyar kormány a benzinárstoppal havonta rengeteg pénzt takarít meg a családoknak, az intézkedések sorozata védi a vásárlók mellett a kereskedőket is.

A hírportál kiemelte: a jövedéki adó csökkentésével például a kormány a benzinárstop egy jelentős részét magára vállalja.

Az elmúlt hónapokban a világpiaci olajár óriási mértékben emelkedett, emiatt az üzemanyag nagyon megdrágult az európai uniós országokban – idézte fel az Origo.

Miután kitört az orosz-ukrán háború, a nemzetközi kereskedésben referenciának számító Brent kőolaj hordónkénti ára már 100 dollár fölé nőtt, és azóta is folyamatosan emelkedik. Most 126 dollár/hordó körüli szinten van a Brent árfolyama, ez nagyjából 45 ezer forint.

Jelenleg a legmagasabb benzinár Európában Hollandiában van, megközelítette a 820 forintot literenként, ezt követik a skandináv és egyes mediterrán országok. Németországban is jelentősen emelkedtek az árak, jelenleg 739 forintot kell fizetni egy liter benzinért átlagosan a kutakon. A gázolaj Svédországban a legdrágább, 860 forint literenként, a finn és belga ár 750 forint. Összességében az EU-ban átlagosan egy liter benzinért közel 641 forintot, egy liter gázolajért 625 forintot kell fizetnie a fogyasztóknak.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány 2021. november 15-én üzemanyagárstopot vezetett be, a 95-ös benzin és gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forint/literes szinten maximálta, előbb február 15-ig, majd meghosszabbította május 15-ig. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban tapasztalt világpiaci áremelkedés nem érintette a hazai fogyasztókat – emlékeztetett az Origo.

A 480 forintos hazai árszint, Lengyelország után, a második legalacsonyabb az Európai Unióban. Ha az üzemanyagárstop intézkedést nem vezették volna be, jelenleg egy liter benzinért 160 forinttal kellene többet fizetni (640 forintot), egy liter gázolajért pedig 237 forinttal többet (717 forintot) – ismertette a hírportál.

Mindez azt jelenti, hogy egy 50 literes tankolásnál 8-12 ezer forint maradhat a családok zsebében az üzemanyagárstopnak köszönhetően, üzemanyagtípustól függően. Az intézkedésnek markáns inflációleszorító hatása van, a jelenlegi 8,3 százalékos inflációt nagyjából 1 százalékponttal fékezi önmagában a benzinárstop, nemcsak önmagában azért, mert olcsóbb a benzin és a gázolaj, hanem azért is, mert így csökkennek a szállítási költségek, ezáltal például az élelmiszerárak is – mutattak rá a cikkben.

A kormány az elmúlt hetek újabb áremelkedése ellenére is kitart a benzinárstop mellett. Február végén a kormány a nagykereskedelmi árat is maximálta, ezzel a benzinkutak üzemeltetőinek segített.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely újabb 20 forintos jövedékiadó-csökkentést jelentett be, ezzel pedig a kereskedőknek segít a kormány – jelezte az Origo.

Döntöttek arról is, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Kivételt a mezőgazdasági erőgépek jelentenek, amelyek tulajdonosai továbbra is 480 forintos áron vásárolhatnak. Ezzel biztosítják, hogy az intézkedés azokhoz jusson el, akiket céloz, a magyar emberekhez – írja az Origo.

Ajánljuk még