logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Novák vs. Róna: a mosoly embere találkozott egy műfajt tévesztett baloldali jelölttel

| Szerző: hirado.hu
A köztársasági elnök-választás is téma volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban.

Lánczi Tamás felidézte, hogy a háború mellett a szankciók és a köztársasági elnök-választás voltak a hét forró témái. Hazánknak először lesz női köztársasági elnöke Novák Katalin személyében.

Galló Béla politológus szerint Novák Katalin a lehető legnehezebb helyzetben lévő köztársasági elnök lesz, hiszen a világban egy nem szokványos időszak kapujában állunk, és egy rendkívül kiélezett helyzet uralkodik. Kiemelte, hogy Novák a fiatalabb generáció tagja, illetve női mivolta okán talán jobban tud egyensúlyozni a kiélezett helyzetben.

A volt családügyi miniszter beszédéből kiemelte, hogy magyarként szeretne európai lenni, ami azt jelenti, hogy egy magyar szemüvegen keresztüli európaiságot testesíthet meg.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója azt mondta, hogy Novák megválasztása a jobboldal győzelme egy szimbolikus csatatéren: a baloldal mindig azzal vádolta a jobboldalt, hogy a nőket nem engedi érvényesülni, erre a jobboldal választotta meg az első női köztársasági elnököt.

Egy ilyen geopolitikai helyzetben egy köztársasági elnök szerepe a korábbi formális szerep helyett valami mássá válhat. Egy ilyen pozícióban minden megnyilvánulásnak súlya van, és egy ilyen helyzetben új lendületet lehet adni ennek az intézménynek.

Galló Béla úgy vélekedett, hogy olyan kihívások előtt áll az ország, amelyet gyűlölködés közepette nem lehet megoldani, és Novák Katalinnak legalább az értelmiség egymással való kibékítésében fontos szerepe lehet.

G. Fodor szerint Novák Katalin mozgásterét leginkább az emberközeliség adja, számára ez korábban is fontos volt, és csütörtöki beszédében sem politikai beszédet tartott, hanem emberközeli, családközpontú beszédet.

Galló egyetértett abban, hogy Novák Katalin valóban emberközeli politikus, akiről az emberek úgy gondolkodhatnak, hogy olyan, mint ők.

Lánczi Tamás a két jelölt, Novák Katalin és Róna Péter beszéde közötti különbségekről is megkérdezte vendégeit.

Róna Péter beszédéről Galló Béla úgy vélekedett, hogy Róna műfajt tévesztett. Ebben a helyzetben nem lehet ennyire elköteleződni egy oldal felé, ráadásul tele volt aktuálpolitizálással. Egy eléggé inkoherens beszéd tele kormánykritikával, ami műfajidegen. Továbbá más generációhoz tartozik, ami megint-csak nem segítette őt. A baloldal nem jó jelöltet állított a politológus szerint.

G. Fodor Gábor szerint a mosoly embere találkozott a vicsorítás emberével. A stratégiai igazgató szerint Róna beszéde színvonaltalan volt, és egészen másfajta elkötelezettséget sugallt, mint amit a köztársasági elnöki hivatal megkövetel.

Ajánljuk még