logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Origo: Fűtetlen otthonok és munkahelyek megszűnése lenne a baloldali energiapolitika következménye

| Szerző: hirado.hu
Paks 2-t leállítaná a baloldal, ha áprilisban hatalomra jutna – lényegében erről beszélt egy tévéinterjúban a momentumos Cseh Katalin. A baloldali EP-képviselő arra nem tért ki, hogy milyen következményekkel járna mindez. Az atomenergia lekapcsolása miatt úgy járhatna Magyarország, mint Németország, ahol a villamos energia mostanra a lakosságnak szinte megfizethetetlen. Olcsó áram és a rezsicsökkentés nélkül minden magyar családnak négyszer akkora rezsit kellene fizetnie, mint most. Az interjúból kiderült az is, Cseh Katalin büszke arra, hogy Brüsszelben a magyar rezsicsökkentés ellen dolgozik. A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal egyébként az orosz gáz ellen hergel, ami szintén elviselhetetlen dráguláshoz vezetne.

Az Origo beszámolója szerint a Paks II-beruházás ellen harcol Brüsszelben a Momentum. Erről a párt uniós képviselője, Cseh Katalin számolt be, amikor az ATV-nek nyilatkozott arról az ukrajnai háborúval kapcsolatos állásfoglalásról, amelynek részleteiről aznap szavazott az Európai Parlament. Mint fogalmazott:

„a határozat végső szövegébe, bevallom őszintén, momentumos javaslatra került be Paks II és az orosz kémbank szankcionálása” – jelentette ki Cseh Katalin. A baloldali politikus később arról beszélt, hogy Paks II felülvizsgálata szerinte a minimum a jelenlegi helyzetben. Azt is mondta: aki azt szeretné, hogy Magyarország leállítsa Paks II beruházását, az szavazzon a baloldalra. „Márki-Zay Péter ezt nagyon egyértelműen megígérte” – mondta.

Az interjúban arra nem tértek ki, milyen jelentősége van idehaza az atomenergiának, vagyis arra, hogy valójában mit is tesz kockára a baloldal. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minap közzétett szakmai számítása szerint, ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát hazánk a szabadpiacról szerezné be, akkor a családok rezsije a négyszeresére emelkedne.

Rezsicsökkentés nélkül egy család éves, 92.147 forintos rezsiköltsége több mint negyedmillió forinttal nőne, és egészen 356.693 forintig kúszna fel.  (A számítás egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és a meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.)

Kapcsolódó tartalom

A Paks II projektért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János a Századvég keddi szakmai rendezvényén úgy fogalmazott: ha nem építjük meg a két új paksi atomerőműblokkot, akkor rövid idő alatt úgy járunk, mint Németország, ahol a villamos energia mostanra a lakosságnak szinte megfizethetetlenné vált – most a magyarországinak az ötszöröse.

De a vállalati felhasználóknak is nagyon drága az áram. Hozzátette: a paksi atomerőműben termelt áram kilowattórája jelenleg 12,2 forint, a naperőműveké 32-34 forint – a lakossági tarifa 37 forint –, ám míg az előbbi szinte folyamatosan (mintegy kilencven százalékban), az utóbbiak csak időszakosan (14–16 százalékosan) állnak rendelkezésre.

Kapcsolódó tartalom

Mindezek alapján nyilvánvaló tehát, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van idehaza atomenergiára, és természetesen a Paks II beruházásra is.

A háború kirobbanása óta a baloldal más energetikai ötlettel is előállt. Eszerint az oroszok elleni szankciók részeként Magyarország zárja el, utasítsa vissza az orosz gázt. A Magyar Nemzet ugyanakkor rámutatott: eltekintve attól, hogy Moszkva összes energetikai típusú bevételéből a magyar gáz tétele nyilvánvalóan nem a jelentősebb összegek között van, a baloldal követelése több más szempontból is súlyos ténybeli tévedéseken alapszik, és megvalósítása drasztikus következményekkel járna.

Hazánk gázellátásának nyolcvan százalékát az orosz gáz adja, jelentős részben ezzel fűtünk. A baloldal elképzelése, vagyis az orosz gáz lekapcsolása, az ipar és az élelmiszer-ellátás akadozásához, az infláció megduplázódásához, munkahelyek tömeges megszűnéséhez és fűtetlen otthonokhoz vezetne

– állapította meg az Origo.

Ajánljuk még