logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jónak lenni jó: a 14 hónapos Luca daganattal küzd, David akár meg is vakulhat, de segítenek a magyarok

| Szerző: hirado.hu
A Jónak lenni jó! hatékony közbenjárására két gyermeket sikerült magyarországi gyógykezelésre hozni Ukrajnából. A 14 hónapos magyar kislány, Luca kismedencei daganattal küzd, míg a 10 éves ukrán kisfiút ha nem műtik meg, akkor akár meg is vakulhat. Mindkét gyermek édesanyja nagyon hálás a magyaroknak, hogy a kicsik esélyt kapnak a gyógyulásra. Nehéz könnyek nélkül hallgatni a történetüket!

A Jónak lenni jó! rendkívüli adásában mutatták be a 14 hónapos Luca és a 10 éves David történetét. Azonnal összefogás indult, amikor közvetítőn keresztül megkeresték a Jónak lenni jó! csapatát. A segítségkérésre rögtön reagált Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és az orvostársadalom is, Dr. Velkey Györggyel az élen, aki a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Az Országos Mentőszolgálat segítségével a gyerekek 24 óra leforgása alatt magyarországi kórházba kerültek. Luca gyógykezelése a Miskolci Kórház orvosainak kezébe került Dr. Hauser Péter irányításával, Davidka pedig a SOTE 1. sz Bókay u.-i Klinikájára érkezett, ahol Szabó Attila főigazgató és orvoscsapata várta.

A Jónak lenni jó! rendkívüli adásában a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház igazgatóhelyettese, Dr. Bíró Erzsébet elárulta, hogy amikor Lucát kivizsgálták, akkor megállapították, hogy egy daganat van a kismedencéjében. Ezért elküldték Kijevbe, ahol kemoterápiát javasoltak, amiből kettőt már megkapott a gyermek, de most már a háborús helyzet miatt nem lesznek meg azok az eszközök amelyekre szükség van. Több problémával állnak szemben, például a CT-gép sem működik, de ha műtétre kerülne a sor, akkor azt csak Kijevben lehetne elvégezni, amire nincs lehetőség. A miskolci kórház vállalta, hogy a gyermeket tovább fogják kezelni, így reményt adnak a gyógyulásra.

Dékány Katalin, Luca anyukája elmondta, hogy először novemberben vitték a kislányt egyszerű hasfájással az orvoshoz, december közepén derült ki hogy komoly a baj.

„Hirtelen ért minket ez az egész, egy ilyen pici, ártatlan baba, aki nem élt szinte még semmit…Reméljük hogy meggyógyul, hatalmas sokk ért minket amikor kiderült, hogy szó sem lehet jelenleg műtétről, nagyon megrémültünk, akkor fordultunk segítségért. Amikor megkaptuk a hírt, hogy fogadnak minket, hulltak a könnyeim, nagyon szépen köszönjük! A végleges felépülés a cél és reméljük, hogy teljesen kigyógyulunk, és csak egy rossz álom, emlék lesz ez az egész…” – tette hozzá Katalin.

A 10 éves ukrán kisfiúnál, Davidnál egy felülvizsgálat során derült ki, hogy a látása száz százalék helyett csupán két százalékos.
„Davidnak már az iskolában is nehézségei voltak, nem úgy járt, hogy nézte a lábát, hanem számolta a lépéseket, így próbált tájékozódni. Amikor kiderült, hogy milyen mértékű a látáskárosodása, március 2-ra kiírták a műtétet, de erre az evakuálás miatt nem kerülhetett sor.

Nagyon hálás vagyok, hogy el tudunk menni Magyarországra. Ha nincs ez a műtét, Dávid meg is vakulhatna”

– mondta David anyukája, Szvitlana.

Ajánljuk még