logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hárommilliárd forint támogatást nyújt a kormány Karitatív Tanács szervezeteinek

A kormány a Magyarországot is közvetlenül érintő humanitárius katasztrófa hatásainak mérséklésére és kezelésére hárommilliárd forint forrást biztosít a Karitatív Tanács szervezeti tagjai számára – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton Beregsurányban, az Ukrajnából érkező menekültek számára létrehozott segítségponton.

Elmondta, hogy a kabinet döntése értelmében 500-500 millió forintot kap a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt.

Szentkirályi Alexandra kifejtette, a kormányzati szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok, a segélyszervezetek és a civilek „nagyon komoly és lélekemelő” erőről tettek bizonyságot az elmúlt időszakban, amire a következő napokban vagy hetekben is szükség lesz.

A kormányra számíthatnak ebben a munkában, a kabinet továbbra is minden segítséget meg fog adni mindenkinek ahhoz, hogy a lehető legnagyobb segítséggel tudjunk odafordulni a bajba jutott emberekhez – fogalmazott a kormányszóvivő.

Emlékeztetett, a közelmúltban többféle segítség érkezett a kormányzati oldalról, elindult az eddigi legnagyobb, mintegy 600 millió forint értékű segélyszállítmány Kárpátaljára, illetve a Hungary Helps program révén egyaránt érkezik majd segítség a karitatív munkához.
A kormányszóvivő megismételte, Magyarországnak semmilyen módon nem szabad belekeveredni az orosz-ukrán konfliktusba, de az ország minden segítséget megad azoknak az embereknek, akik a háború elől ide menekülnek.

A kormány koordinálja és szervezi a segítségnyújtás folyamatát, forrásokat biztosít a menekültek ellátására, akiket a Magyarországon „biztonság, szeretet, odafigyelés és segítség vár” – erősítette meg Szentkirályi Alexandra.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakció keretében szombat reggelig 480 millió forint adomány érkezett az 1357-es segélyvonalon és az erre a célra nyitott számlaszámon keresztül. Ebből az összegből a hat segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek azonnali támogatásként 25-25 millió forinttal részesülnek.

Záhonyban a református szeretetszolgálat, Lónyán a Magyar Vöröskereszt, Barabáson a Katolikus Karitász, Beregsurányban a Máltai Szeretetszolgálat, a határ ukrán oldalán az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat segítségpontjai kapnak majd a pénzből – közölte az államtitkár.

Soltész Miklós megjegyezte, a Hungary Helps programon keresztül újabb, nagyságrendileg 1,3 milliárd forint értékű támogatás érkezik Ukrajnába, amelyből szintén a háború elől menekülő, bajban lévő embereket segítik.

Tájékoztatása szerint a Vásárosnaményhoz közeli Aranyosapátiban egy raktárt alakítottak ki a nagyobb mennyiségű segélyszállítmányok fogadására, innen osztják majd szét az adományokat és felajánlásokat a segítségpontok számára. Hasonló raktárat alakítanak ki hamarosan Biatorbágyon is, ahol a főként a Budapestről felajánlott adományokat fogják gyűjteni – tette hozzá az államtitkár.

Ajánljuk még