logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre több baloldali politikus szállítana fegyvert Ukrajnába

| Szerző: hirado.hu
A baloldal egyre egységesebb abban a kérdésben, hogy a fegyverszállítás lenne a hatékony segítség az ukránoknak. Rónai Sándor DK-s képviselő például kijelentette: nagyon sajnálja, hogy a magyar kormány nem segít száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyvereket szállítanak. Korábban Fekete-Győr András, a Momentum leváltott elnöke is a fegyverek szállítása mellett állt ki.

Míg a kormány a nyugalmat hangsúlyozza, a választásra készülő Márki-Zay Péter és szövetségesei a konfliktus kiélezését tűzték ki célul – olvasható az Origo baloldali nyilatkozatokat összegző írásában.

A lap példaként említi Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselőt, aki az ATV kedd reggeli műsorában azon sajnálkozott, hogy Magyarország nem segíti fegyverekkel Ukrajnát: „nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.”

Rónai Sándor azt is mondta: szerinte ezzel hazánk nem veszélyeztetné a kárpátaljai magyarságot.

Honvédelmi szakértők eközben egyetértenek abban, hogy Oroszország aligha nézné tétlenül a modern nyugati fegyverek beszivárgását a harcmezőre

– jegyzi meg az Origo.

Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadója, a volt SZDSZ-es Szent-Iványi István a Partizán című műsorban ezzel szemben arra emlékeztetett:

a Momentum szerint is fegyvereket kellene küldeni Magyarországnak Ukrajnába.

Korábban a balliberális Fekete-Győr András és Donáth Anna is nyilatkozataikban fegyveres beavatkozást sürgettek Magyarország részéről ukrán területeken. A sorba beállt Tordai Bence is:

„a fegyverszállítmányokkal kapcsolatban is ott nehezíti a közös európai fellépést, ahol csak lehet, és ott rontja tovább az ukránok helyzetét, ahol csak lehet”

– mondta. A baloldali politikus egy kedd esti ellenzéki megmozduláson annak ellenére követelte fegyverek küldését Ukrajnának, hogy a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is arról beszélt, a katonai szövetség nem akar a konfliktus részese lenni, ezért nem küld fegyveres erőket Ukrajnába.

Sűrű füst száll fel egy tüzérségi támadás miatt kigyulladt olajtárolóból Kijev közelében 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich)

Az emberek azokra figyelnek, akik higgadt döntéseket tudnak hozni ebben a háborús helyzetben – fogalmazott a baloldal nyilatkozataira reagálva az M1-nek a Századvég jogi szakértője ifj. Lomnici Zoltán.

„Nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, és megkérni minden felelős magyar állampolgárt, hogy ne hallgasson ezekre a kijelentésekre, ne vegye komolyan, és háborús konfliktus idején inkább azokra figyeljen, akik felelősségteljes, nyugodt, higgadt döntéseket hoznak, és felelősségteljes nyugodt, higgadt kijelentéseket tesznek”

– mondta.

Ifj. Lomnici Zoltán II. János Pál pápának a délszláv válság idején elhangzott gondolatait visszaidézve – miszerint az akkori háború a gyalázat szakadéka volt – azt mondta:

meg kell akadályozni, hogy a most kibontakozó újabb szakadékba bárki is beletaszítsa Magyarországot.

Ajánljuk még