logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Magyarország biztonsága az első

| Szerző: hirado.hu
„Őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát” – erről Orbán Viktor beszélt egy internetes videóban. A miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán megismételte, hogy Magyarország nem sodródhat bele egy fegyveres konfliktusba, de segítenie kell azoknak a magyaroknak és ukránoknak, akik a háború elől menekülnek.

„A szomszédunkban háború zajlik. Kihívással eltökélten és egységesen kell szembeszállnunk. Így tettünk a koronavírus és az azzal járó gazdasági válság idején is. Ma erősebbek vagyunk, mint korábban, a szövetségesinkkel pedig képesek vagyunk megőrizni az ország biztonságunkat” – erről beszélt Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy meg kell védeni a magyar gazdaságot és fékezni kell az energiaárak emelkedését, ne a magyarok fizessék meg a háború árát.

Magyarország biztonsága az első

– erről már a magyar diplomatáknak beszélt Orbán Viktor, aki szerint hazánk részt vesz a béke megteremtését szolgáló európai erőfeszítésekben, de sem fegyvert, sem katonát nem küld Ukrajnába, mert azzal magyarok életét veszélyeztetné.

Kapcsolódó tartalom

Menczer Tamás államtitkár úgy fogalmazott, hogy mindent meg kell tenni a béke helyreállításáért. Ő is megismételte a magyar álláspontot, vagyis, hogy Magyarország érdeke az, hogy kimaradjon a konfliktusból.

„Kétoldalú alapon nem engedélyezzük azt, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak Magyarországon keresztül Ukrajnába. Ez is biztonsági érdek. Magyar biztonsági érdek. Magyarország biztonsági érdeke, illetőleg a kárpátaljaiak biztonsági érdeke is ezt diktálja, hiszen ilyen konvojok könnyen katonai támadás célpontjaivá vállhatnak”– közölte az államtitkár.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta: nem azzal kell foglalkozni, hogy a többi ország mit tesz, hanem, hogy Magyarország a maga méretével és helyzetével mit tud tenni a békéért. Az igazgató szerint Orbán Viktor a béke ügyét szolgálta, amikor bejelentette, hogy Magyarország területén nem mehetnek át halált okozó fegyverek.

„Azt szolgálja, hogy Magyarország legalább maradjon sok más országgal szemben egy olyan terület,

ami egyrészt kiáll Ukrajna mellett, másrészt nem tesz semmit azért, hogy a háború meghosszabbodjék”

– fogalmazott Mráz Ágoston.

Az elemző azt is hozzátette, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének az elmúlt napokban tett kijelentései nagyon kockázatosak. Veszélyeztetik magyarok életét Ukrajna területén, és veszélyeztetik Magyarország béke iránti elkötelezettségét is.

A címlapfotón Orbán Viktor (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még