logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kórházakban használják a magyar fiatal által alkotott intelligens fáslit

| Szerző: hirado.hu
Gyerekkori balesete vezette el forradalmi találmányáig az e-Fásli megalkotóját. Szegedi Melindának ugyanis 15 éves korában kifordult a bokája. Lábadozása idején kezdte foglalkoztatni a gondolat, hogy olyan borogatást kellene készíteni, amely sokáig megtartja a kívánt hőmérsékletet. Az ötletet tett követte. Azóta hat év telt el, és ma már kórházakban használják a találmányát.

Középiskolás volt Szegedi Melinda, mikor bokaszalag-szakadása után kifejlesztette az e-Fáslit. Ötletével díjat is nyert, céget alapított és azon dolgozik, hogy tovább tökéletesítse találmányát.

Az eszköz célja, hogy adott ideig kontrollált hőmérsékletet nyújtson. Egyrészt egy matracból áll, amelyben folyadékot keringtet egy hűtő-fűtő rendszer.  Másrészt tartozik hozzá egy alkalmazás, amelybe a beteg saját adatait tudja betáplálni. Ez alapján javasol terápiát az eszköz” – mesélte a jelenleg még kórházi körülmények között használható e-Fásliról a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában a feltaláló, aki mindössze 21 éves.

Célja, hogy otthon is használható kompakt eszközt fejlesszenek, amely képes lesz a terápiát is meghatározni.
A találmányról további részletek a Trend-idők alábbi adásában hallhatók.

Trend-idők – minden hétköznap 15:11-től a Kossuth Rádió műsorán.

Ajánljuk még