logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még mindig kérik nyilvántartásba vételüket jelölőszervezetek az NVB-nél

Bár már hat napja megkezdődött az ajánlások gyűjtése az áprilisi országgyűlési választásra, még mindig kérik nyilvántartásba vételüket olyan pártok, amelyek indulni szeretnének. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, ezzel 55-re nőtt a számuk. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a bírósági nyilvántartásban.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 41 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenkettőt. (Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidő lejártáig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.)

A testület csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette – a bejelentés sorrendjében – a Magyar Nemzeti Pártot és az Értelmes Magyarok Pártját.

Az NVB visszautasította a Női Értékek Pártjának nyilvántartásba vételét, mert a pártot bejelentő nem igazolta képviseleti jogosultságát.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál. Ha nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a pártok jelöltjei legkorábban hétfőn kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését és pénteken 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz ajánlást.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-éig döntsön erről. A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra.

Ajánljuk még