logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

NVI: 864 jelölt 157 ezer ajánlóívet igényelt eddig

Egy nappal az országgyűlési képviselő-választás ajánlásgyűjtési időszakának kezdete előtt, péntek délutánig 864 jelölt 157 661 ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel pénteken.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 37 pártot és 11 nemzetiségi önkormányzatot vett jogerősen nyilvántartásba az országgyűlési választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, egy íven nyolc ajánlásra van hely. Az ajánlásokat szombattól gyűjthetik a jelöltek, február 25-én 16 óráig.

Az ajánlásgyűjtő íveket szombaton 8 órakor kezdik átadni a jelölteknek, a péntek délutánig igényelt aláírásgyűjtő ívekkel összesen több mint 1 millió 261 ezer támogató aláírást lehet összegyűjteni. A választáson indulni szándékozó jelölteknek február 25-én 16 óráig kell összegyűjteniük az 500 érvényes ajánlást.

Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azok nem másolhatók. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját és lakcímét, valamint a gyűjtőnek fel kell tüntetni a személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának számát, továbbá neki is alá is kell írniuk az ívet.

Az ajánlások a választókerületi választási irodák ellenőrzik, az ellenőrzés során bizonyos csekély mértékű eltéréseket – például ha az ajánló a két keresztneve közül csak az egyiket tünteti fel, vagy helyesírási hiba található a lakcímében – elfogadnak.

Az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként ezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért.

Négy évvel ezelőtt az ajánlásgyűjtés kezdetekor az NVI azt közölte, több mint 393 ezer ajánlóívet igényelt az ívek kiadásának megkezdése előtt.

Ajánljuk még