logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra van 13. havi nyugdíj – minden forintnak meglesz a helye

| Szerző: hirado.hu
Újra van 13. havi nyugdíj Magyarországon – reggel elkezdődött a kézbesítés, nagyjából egymillió-kétszázezer nyugdíjasnak viszik ki a postások a következő napokban, és a többi érintett pénteken utalással kapja meg. A 2000-es években volt utoljára 13. havi nyugdíj, aztán 2008-ban a Gyurcsány-kormány szűkítette a jogosultak körét, a Bajnai-kormány pedig megszüntette. Tavaly egy negyedhavi összeget kaptak pluszban a nyugdíjasok, mostantól pedig jár a 13. havi nyugdíj – hangzott el az M1 híradójában.

Szerdán sok nyugdíjashoz már délelőtt becsengetett a postás.

Madarász Katalin az elsők között kapta meg a 13. havi nyugdíjat. A budapesti nyugdíjas azt mondta, minden forintnak meglesz a helye.

„Nekem ez egy megnyugtató érzés, hogy többet kaptam, mert ebből van tartalékom. És hogyha van valamilyen nagyobb kiadás a lakásban, valami elromlik vagy javítandó, vagy felújításra szorul a lakás, márpedig van mindig helye, akkor erre tudom fordítani ezt az összeget” –  fogalmazott.

Az „Életet az éveknek” Nyugdíjas Szövetség zalaegerszegi alelnöke, aki pedagógusként dolgozott több évtizeden át, azt mondta, többekkel beszélt már, és mindenki nagyon várja a dupla nyugdíjat. Sokan lesznek, akik lecserélik majd régi hűtőjüket, televíziójukat, villanytűzhelyüket vagy korszerűsítik a fűtésüket, és persze lesznek, akik félreteszik a pénzt.

A nyugdíjak kézbesítése a megszokottnál most két nappal korábban kezdődött

A Magyar Posta szóvivője megerősítette, hogy a plusz egyhavi juttatás mellett a februárra járó ellátást is egy időben viszik ki a postások.

Február 9-től egészen a hónap végéig a nyugdíj kifizetési naptár szerint viszik a postások ezeket az összegeket a nyugdíjasoknak. Mindenki tudja, hogy a nyugdíj kifizetési naptárában melyik az a nap, amikor várnia kell a postást” – mondta Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

Nagyjából egymillió-kétszázezer nyugdíjasnak a postások kézbesítik a nekik járó pénzt, egymillió-háromszázezernek pedig a Magyar Államkincstár pénteken utalja. Aki az átlagnak megfelelő, 153 ezer forint körüli nyugdíjban részesült tavaly decemberben, annak a járandósága csaknem 161 ezer forintra emelkedett januárban. Most februárban pedig kétszer ennyi pénzt kap majd.

Összesen nagyjából 350 milliárd forintot kapnak az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők ezekben a napokban. A M1-en korábban nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint ugyanis ennyibe kerül a költségvetésnek a 13. havi ellátás.

„De fogalmazzuk meg pozitívan, 350 milliárd forinttal többet költhetnek el a nyugdíjasok és az egyéb jogosultak. Ez egy nagyon nagy plusz vásárlóerőt jelent, és egyébként az igazi védelmet az infláció ellen pont ezzel sikerült megteremteni, mert egyhavi pluszellátás olyan mintha 8 százalékos pluszemelést kapna minden jogosult” – tájékoztatott Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha ehhez hozzáadjuk az 5 százalékos év eleji emelést, akkor idén összesen 13 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Vagyis jóval többel, mint amekkora infláció várható az idén.

Fontos tudni, hogy a 13. havi ellátásra csak azok jogosultak, akik tavaly már nyugdíjasok voltak vagy nyugdíjszerű ellátásban részesültek. Ha valaki 2022-ben vonul nyugdíjba, akkor 2023-ban lesz jogosult első alkalommal a 13. havi nyugdíjra.

A 13. havi illetménnyel még nincs vége a nyugdíjak emelésének, mert idén novemberben várhatóan ismét lesz nyugdíjprémium. Az előzetes várakozások szerint 2022-ben 5 százalék körül növekedhet a GDP. Az extra juttatás kifizetésének a feltétele pedig az, hogy a gazdaság növekedése elérje a 3,5 százalékot, éves összehasonlításban. Tavaly egyébként 80 ezer forintot, minden idők legnagyobb nyugdíjprémiumát kapták meg az érintettek.

A Századvég legfrissebb kutatásából kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnökségének kezdete óta jelentősen javult a nyugdíjasok helyzete. Ezt erősíti, hogy a nyugdíjak átlagos összege 12 év alatt több mint 70 százalékkal emelkedett. De nemcsak az idősek jövedelmi helyzete javult, hanem növekedett többnyire az átlagos nyugdíjból megvásárolható termékek mennyisége is.

Ajánljuk még