logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nébih: illegális állatgyógyszer-árust buktattak le Pest megyében

Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra az interneten egy magánszemély – állapította meg a próbavásárlást követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Pest megyei Táborfalván egy magánszemély online hirdetésére reagálva végeztek próbavásárlást mintegy 185 ezer forint értékben a szakemberek, akik mind a „vásárolt”, mind a próbavásárlást követő hatósági ellenőrzésen talált termékeket hatósági zár alá vették.

Közölték, a próbavásárlásnál átadott állatgyógyászati termékek magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek. Jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt, továbbá azok eredetét sem tudta hitelt érdemlően igazolni a hirdető.

A Nébih ellenőrei az érintett állatgyógyászati készítményeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból és elrendelték azok forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát.

Arra is rámutattak, hogy a hirdető sem a készítmények forgalmazásához szükséges engedélyekkel, sem az előírt végzettséggel nem rendelkezett, és felhívták a figyelmet arra, hogy vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett és kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

Kiemelték, az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek. Ilyen készítmények felhasználása károsíthatja az állatok egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet.

A hatóság kéri az állattartókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen – olvasható a Nébih közleményében.

Címlapfotó: nebih.gov.hu

Ajánljuk még