logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már magyar vonatkozású migránsjáték is van

Több olyan társasjáték is jelen van az európai piacon, amiben a játékosok afgán, szír illegális migránsok bőrébe bújva próbálják kijátszani a rendőrök és a katonák figyelmét, meg kell találniuk a határátlépésben segítő embercsempészeket, el kell rejtőzniük egy kamion rakterében, és már jöhet is a szerb–magyar határ. A feladat tehát bejutni az unióba, de mi a valódi cél? – erről a témáról beszélt ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Aczél Petra, a Corvinus Egyetem professzora.
A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

Az érzékenyítés fogalma nem véletlenül került be a köztudatba, itt olyan típusú magatartásformákról beszélünk, amikor céltudatosan, ideológiai típusú tanításban részesítenek akár gyermekkorúakat, akár felnőttkorúakat úgy, hogy egyébként nincs megnevezve a valós célja annak a tanításnak. Ez egy mögöttes, másodlagos szándék, de ami a konkrét esetet illeti: társadalmi viták zajlanak, amelyeket kész tényként találnak a gyermekek számára – véli az alkotányjogász.

Az, hogy ez a társasjáték forgalmazható az unió piacán, ifj. Lomnici Zoltán szerint nehéz kérdés, mert van egy politikai agenda, illetve ezzel párhuzamosan egy politikai közösség – ebbe ma az Európai Parlament többségét sorolhatjuk –, amely az illegális a migrációra mint valami pozitív, a társadalmat formáló, a munkaerőpiacot erősítő jelenségre tekint, és a törvénytelenséget, a jogtalanságot szereti figyelmen kívül hagyni.

Már magyar vonatkozású migránsjáték is van. A kerettörténet, hogy egy migránsokat szállító kamionnal kell bejutni Magyarországra,  ami pedig ezekben a játékokban a közös, az az, hogy mintegy belebújik a játékos a migráns bőrébe: lehet szíriai, iraki, afgán, aki Európa felé utazhat, okmányai nincsenek, meg kell találnia a megfelelő embercsempészt, és kik kell kerülnie a rendőrséget.

Aczél Petra szerint fontos látni, hogy valójában az érzékenyítés egy gyűjtőfogalom, amely mögött sok esetben inkább konkrét kampánytechnikák vagy meggyőzési technikák állnak. Érzékenyíteni annyit jelent, hogy valakinek az érzékeit, gondolkodását, figyelmét valamire felhívjuk.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint mivel ezt a társasjátékot gyakran gyerekek is játsszák, ez adott esetben egy megemészthetetlen történetté is tud válni, ugyanis ők nem érzik ennek a hátsó, mélyen meghúzódó jellegét.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még