logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A cseh kontingens vezetője: A migrációs kérdés nem csak egy ország, hanem egész Európa problémája

| Szerző: hirado.hu
Újabb cseh rendőrkontigens érkezett a magyar-szerb határra. A magyar határvédőkkel együttműködve az a feladatuk, hogy megakadályozzák az illegális határátlépéseket. Januárban majdnem kétszer annyi migránssal szemben kellett intézkedni a déli határnál, mint egy évvel korábban – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

14 gépjárművel, köztük terepjárókkal, rabszállító autókkal, speciálisan kiképzett kutyákkal és éjjellátókkal felszerelkezve érkezett meg pénteken Magyarországra a cseh rendőrkontingens. Szombaton kiképzésen vettek részt vasárnaptól pedig hivatalosan is megkezdik a munkájukat. Március 24-ig 40-en segítik a déli határszakasz védelmét.

– A migrációs kérdés nem csak egy ország problémája, hanem egész Európa problémája. Ezért gondoljuk úgy, hogy segítséget kell nyújtanunk és részt vennünk ezeknek a problémáknak a megoldásában – mondta a cseh kontingens vezetője, Miroslav Tóth ezredes.

Csongrád-Csanád megyében az év első hónapjában jelentősen fokozódott a migrációs nyomás. Míg 2021-ben 49 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, ehhez képest januárban több mint 8000-et a megyei határszakaszon. A cseh kontingens a határőrizeti feladatokban támogatja a magyarokat. A közösen ellátott szolgálatban 12 óránként váltják majd egymást.

Magyar és cseh rendőrök a szerb-magyar határszakaszon, Szeged közelében 2022. február 6-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Szilassi-Horváth Jenő Csongrád-Csanád megyei rendészeti főkapitány-helyettes azt mondta, a cseh rendőrök kézzelfogható segítséget nyújtanak a határvédelemhez. Az előző kontingens tagjai két hónapos szolgálatuk alatt 777 esetben, összesen több mint 6000 migráns feltartóztatásában segítették a magyar rendőröket.

Nemcsak egyre többen vannak, hanem egyre bátrabban és erőszakosabban támadják a migránsok a kerítést. Éjjel- nappal jönnek. Már nem csak az jellemző, hogy kisebb, néhány fős csoportokban támadnak, tömegével sértik meg a magyar határt. Farönkökkel, kövekkel dobálják a határt védő rendőröket, az sem ritka, hogy hatalmas létráikkal csapnak le rájuk. Ha sikerül átszökniük a kerítésen, jellemzően Ásotthalom felé veszik az útjukat.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az m1-en elmondta: Az év első hónapjában országos szinten több mint 13600 bevándorlót tartóztatott fel a határvédelem. Ez kétszer annyi eset, mint amennyi tavaly ilyenkor volt. Nagy számban fognak el határsértőket, akik a műszaki akadályrendszer leküzdésével kísérelnek meg átjutni, és eléggé felverték az árakat az embercsempészek azok számára, akik Ausztriába akarnak eljutni. Ezért aztán az embercsempészek ha lebuknak, vagy akadályozást tapasztalnak akkor agresszíven lépnek fel, vagy otthagyják a kocsit, elmenekülnek, benne a migránsokkal. Ez mindennapos esemény a magyar határ térségében. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta: a külföldi adatok azt mutatják, hogy tavasszal is folytatódni fog a migrációs nyomás.

Szeged, 2022. február 6.
Magyar és cseh rendőrök a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen 2022. február 6-án. A visegrádi országok határrendészeti együttműködésének részeként újabb, negyventagú cseh rendőri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar-szerb határon.
MTI/Rosta Tibor

Ajánljuk még