logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Nem csak az árrobbanás, de az energiahiány is fenyegeti Európát

| Szerző: hirado.hu
Az elszálló energiaárak és annak következménye is téma voltak az M1 és a hirado.hu közös, 48 perc – Házigazda Lánczi Tamás című műsorában, amelyben ezúttal Hortay Olivér és Tóth Máté fejthette ki véleményét.

„Az európai uniós átlag az elmúlt egy évben, hogyha a lakossági árakat nézzük, akkor

az áram esetében 30 százalékos növekedés, a gáz esetében 50 százalékos növekedés.

Ennek az egyik végpontja Magyarország, ahol nem változtak az árak, … a gáz esetében a másik végpont Románia, ahol 240 százalékkal nőttek az árak” – fogalmazott Hortay Olivér a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Az, hogy a lakossági árak mennyire követik a világpiaci árakat az a szabályozásokon múlik, de Magyarországon a rezsicsökkentésben résztvevők (részére) – amelybe már a kisvállalkozók is tartoznak – érdemben nem változott a helyzet – mondta el Hortay Olivér.

Tóth Máté energiajogász rávilágított, hogy a gáz mellett az áram ára is rendkívüli mértékben növekedett Európa-szerte. Aggasztó a rendelkezésre álló energia mennyisége, a gázé és az áramé egyaránt.

Nyugat-Európában így nemcsak a magas árak, hanem a hiány is komoly gondokat okozhat. Az árak nyár óta növekednek vagy stagnálnak, így már válságról lehet beszélni az energiajogász szerint.

A teljes műsort itt nézheti meg:

Ajánljuk még