logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Lesz orosz gáz, lesz rezsicsökkentés

| Szerző: hirado.hu
Elkészült tavaly nyáron a magyar–szerb gázvezeték, amelyen október óta folyamatosan érkezik gáz Oroszországból. A magyar kormány tavaly kötött 10+5 éves hosszú távú szerződést az orosz Gazprommal, melynek értelmében hazánk 4,5 milliárd köbméter gázt kap az oroszoktól évente. A vállalat a legnagyobb mennyiséget, 3,3 milliárd köbmétert ezen az új vezetékrendszeren keresztül szállítja Magyarországra, a piaci árak alatt.

A gázszállítási szerződés kibővítése volt az egyik fontos téma kedden Moszkvában, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozóján. Magyarország ugyanis szeretné megemelni az éves gázmennyiséget további egymilliárd köbméterrel. Az orosz elnök szerint ez a többlet nem jelent majd gondot.

„Értjük, hogy ezek a kérdések miért merülnek fel, mi tudjuk, hogy az európai gáztározókban a gáz mindössze 40 százaléknyi. Az európai partnereinknél lesznek problémák jövőre, de Magyarországnak nem lesznek ilyen problémái”

– jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy kiemelt fontosságú az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés.

„Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés. Ezért van nagy jelentősége az összes magyar háztartás szempontjából, hogy ma sikerült megállapodnunk, vagy nagyon közel kerültünk ahhoz a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több legyen az éves garantált orosz gáz Magyaroroszágon

mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a közösségi oldalára is feltöltött egy videót a találkozóról, amelyen Moszkvában arról beszélt, hogy

az Európai Unió legtöbb tagállamában elszálltak az energiaárak.

Hazánk azonban – köszönhetően az oroszokkal kötött hosszú távú szerződésnek – kivétel ez alól.

A miniszterelnök szerda este újabb poszttal jelentkezett, ebben megerősítette a fenti kijelentéseit: lesz orosz gáz, lesz rezsicsökkentés.

Az Európai Unióban Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, a piaci árak ötödéért vásárolja hazánk az orosz gázt.

– emlékeztetett Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője az M1-en. Arról beszélt, hogy nagyon biztató eredménnyel zárult Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása. Kiemelte: fontos hazánk számára az orosz gázmennyiség növelése.

„Annak érdekében hogy ez fenntartható legyen, és hogy az az árnövekedés, ami az elmúlt hónapokban tapasztalható volt, és ami Európa más országaiban begyűrűzött a lakossági tarifákba is, az Magyarországon ne történjen meg, és a magyar családoknak ne kelljen olyan problémákkal, nehézségekkel szembenézniük, mint pédául a szomszédos Romániában, ahol 240 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben a gázárak”

– magyarázta Hortay Olivér.

A szakember hozzátette, hogy a hosszú távú szerződés értelmében hazánk földgázellátása 2036-ig biztosított.

Címlapfotón: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban, 2019. október 30-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még